Výstava unikátních betlémů ze slámy i z Afriky začala v Muzeu Karlova mostu

2. prosinec 2012

Jen co se včera večer na Staroměstském náměstí rozsvítil vánoční strom, Praha už naplno žije adventem. Vedle mnoha stánků a vánoční výzdoby v celém městě se objevují také betlémy. Výstava obzvláště výjimečných kusů začala dnes v Muzeu Karlova mostu. Hned první den ji pro vás šla obhlédnout redaktorka Evelyna Kulíšková.

„Prostě když přišli misionáři, tak přinesli těm domorodcům nové téma. Když je učili náboženství, dostali na katolickou víru, ukázali jim ten jeden z nejdůležitějších aktů křesťanské víry, to je narození Krista a jak se to slaví. Nějaké betlémy jim zřejmě ukázali, tak oni předělali svůj styl…" popisuje u vitríny s dřevěnými africkými betlémy Milan Zábranský ze Spolku českých betlémářů.

„Jsou takové zjednodušené. V podstatě není problém si představit, že to může být lovec s oštěpem. Akorát přizpůsobili trošku ty atributy - třem králům dali korunky," pokračuje u africké výstavky odborník a přechází k dalším zajímavým a prý poměrně vzácným betlémům. Figurkový betlém z Německa se dochoval jen částečně, o svérázném betlémářském pojetí svědčí zase postavičky z francouzského Provence.

„Je to pálená hlína. Mají na to kedloubky, do kterých se namačká hlína, vypálí to asi na 800 stupňů a pomalují. To jsou ty malé více méně do rodin. A pak třeba do kostela dělají takhle veliké. To je kostra - hlavičky, nohy jsou zase z hlíny a pak to oblečou: Paní nese na prodej nějaké olivy. Tam je lovec, ten nese ovečku. I modernizují se. Třeba jsem tam viděl postavičku Gabbina, Luis de Funés a tak."

V další místnosti muzea pak objevíte krásně voňavý slaměný betlém v nadživotní velikosti. Ten pochází z Polska, stejně jako jeho autor výtvarník a filozof Andrzej Wrzecionko.

„Můj první slaměný betlém jsem vystavoval v Norimberku. V roce 2007 pak také ve francouzském Provence. Ale můj nejbohatší betlém je tady v Praze. Vždycky se snažím něco pozměnit, přidat více pohybu, aby ty sochy nebyly statické, ale dynamické."

A jak vypadají? To se dozvíte, když na výstavu v Muzeu Karlova Mostu přijdete. Čas máte do 3. února, tedy do Hromnic.

0:00
/
0:00
autor: eku
Spustit audio