Vytopený nakladatel Joachim Dvořák věnuje symbolický dar pražskému metru

13. únor 2003

Nakladatelství Labyrint, které bylo téměř zničeno při srpnové povodni, věnuje symbolický finanční dar záplavou poničenému pražskému metru. Nakladatel Joachim Dvořák, kterému velká voda vzala firmu i byt, se nevzdal a již na podzim začal znovu vydávat další knižní tituly. Jedním z prvních byl román Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem, který již v den své edice získal Cenu Jiřího Ortena pro mladé autory. Dvořák z každé prodané knihy věnuje korunu pražskému metru.

Rudišův úspěšný románový debut má podtitul Kniha pro živé i mrtvé - rockové příběhy z berlínského metra. Vypráví příběh třicetiletého učitele, který uprchne z Prahy do německé metropole, aby tam založil kapelu U-Bahn (Podzemní dráha) a našel svou dívku Katrin. Knihu si zatím koupilo 3000 čtenářů, a metru tedy nakladatel předá 3000 korun. Uvedl, že to vnímá jako symbolický příspěvek k obnově pražského 'u-bahnu' z rukou těch, kteří se kvůli velké vodě rovněž utopili. Symbolický dar převezmou zástupci pražského dopravního podniku 18. února v 17:00 ve stanici metra Anděl.

Večer bude pokračovat od 18:00 ve smíchovské Poetické kavárně Obratník, která je zastávkou Rudišova literárního turné k jeho knize. Týž den bude také v prodeji druhý dotisk knihy, jež je zatím rozebraná, doplnil Dvořák. Série besed, autogramiád a koncertů skupiny U-Bahn začala 6. února v pražském Goethově institutu. Do května jsou naplánovány akce v Táboře, Děčíně, Plzni, Olomouci, Opavě, Ostravě, Brně, Broumově, Havlíčkově Brodě, Karlových Varech, Bratislavě, Lipsku, Mnichově, Berlíně a znovu v Praze.

Bližší informace zájemci najdou na internetové adrese http://labyrint.net.

Spustit audio