Začíná festival Jeden svět

3. březen 2014

Už po šestnácté můžete letos navštívit festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten za 11 dní nabídne více než 100 snímků z kategorií, jako Moc médií nebo Rodiny v ohrožení. Zahajovacím filmem je dokument Horníci pod palbou, který je tahákem hlavní sekce o práci.

"Tohoto tématu se týká film, který se jmenuje s Chutí do toho - týká se právě té tematiky přepracovanosti a vyhoření. Práce ale není jediné téma, jsou to i různá politická témata, jako například Putinovo Rusko. Ráda bych vypíchla akci, která proběhne 6. března, což bude kubánský koncert rapperů Los Censurados. Je to kapela, která je na Kubě zakázána a nám se ji podařilo přivézt do Prahy," uvedla dramaturgyně festivalu Zuzana Raušová.

Shakespearovské sonety v moderním pojetí dnes zazní v experimentálním prostoru NoD. V inscenaci Kabaret Shakespeare, inspirované dílem anglického autora, se v hlavních rolích představí David Prachař nebo Lucie Trmíková. Hudební představení Jana Nebeského začne ve 20:00 hodin.

"Celé představení je doprovázeno hudbou, kterou složil Emil Viklický, je zde živý doprovod na perkuse, violu a kytaru v podání Matěje Kroupy a Petera Bindera. Je to poetický, zábavný, ale i trošku lascivní kabaret, módní přehlídka. Představení není nijak intelektuálně zatíženo, je to popová, umělecky kultivovaná show," říká dramaturg Adam Halaš.

Městská knihovna na Mariánském náměstí dnes připravila další projekci z cyklu Dialogy FAMU. V 19:00 hodin začíná promítání holandského snímku Borgman. Stejnojmenný bezdomovec se v něm nastěhuje do luxusní rezidence muže jménem Richard pod záminkou, že zná jeho ženu Marinu.

"Nejenže se Borgman z vily už nehne, ale ještě si na pomoc zavolá své přátele v čele s dost radikální Ilonkou. Vila a její obyvatelé se rychle mění k nepoznání a řada mrtvol s hlavami zabetonovanými v kýblech v nedalekém jezeře se nebezpečně rozrůstá. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru," dodává za knihovnu Jitka Roškotová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.