Zakladatel Spirituál kvintetu Jiří Tichota

30. květen 2012

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu 30.5. dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal muzikolog, kytarista a loutnista PhDr. Jiří Tichota, zakladatel dnes legendárního souboru Spirituál kvintet. Během jeho návštěvy si posluchači Nočního proudu mohli v premiéře vychutnat nahrávky z novinkového alba Spirituál kvintetu nazvaného Čerstvý vítr.

Jiří Tichota, rodák z Točné (narozen 18. dubna 1937), vystudoval hudební vědu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy (1965), tři roky po absolutoriu zde obhájil rigorózní práci a získal titul doktora filozofie. V letech 1963 až 1986 působil na své alma mater jako odborný asistent katedry hudební vědy, v roce 1960 založil Spirituál kvintet a současně se stal jeho uměleckým vedoucím. Na sklonku 60. let se Jiří Tichota pravidelně účastnil Evropských seminářů pro starou hudbu, které se konaly v Belgii, a se soubory staré hudby podnikl mnoho zahraničních turné.

Spirituál kvintet, který měl během padesáti let své existence celkem osm zákazů činnosti, vystoupil 23. listopadu 1989 před zaplněným Václavským náměstím na balkonu Melantrichu, o rok později si se skupinou zazpívali na Václavském náměstí prezident Václav Havel a jeho americký protějšek George Bush, v roce 1994 uspořádal Spirituál kvintet v Praze vystoupení pro tehdy nově zvoleného amerického prezidenta Billa Clintona.

Jiří Tichota byl v roce 1973 vyhlášen Folkovou osobností roku a získal rovněž čestné uznání Československé hudební rady (při Mezinárodní hudební radě UNESCO) za erudovanou tvůrčí činnost v oblasti folku. Jeho soubor získal během padesáti let své činnosti mnoho cen a trofejí, mimo jiné Tip Melodie, Portu, Zlatou Portu, cenu kritiků Zlatá nota či Zlatý štít Pantonu, členové skupiny převzali jedenáct Zlatých a jednu Platinovou desku.

Krédem Jiřího Tichoty je mudrosloví Huď oslu na loutnu – osel slyší, ale kochání žádného nemá. Jeho velkým koníčkem je hudba 16. až 18. století a holduje lepidopterologii, což je nauka o motýlech. Je členem Entomologické společnosti Národního muzea.

V současné době je už Jiří Tichota posledním z původních, tedy zakládajících členů Spirituál kvintetu, který stále vede. A jako externista vyučuje hudební vědu na filozofické fakultě UK.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.