Základní školy v Praze 3 jsou na hraně kapacity. Radnice chce proto opravit bývalou školu na Havlíčkově náměstí

18. srpen 2021

Do roku 2050 by v Praze 3 mělo žít o 18 tisíc lidí více než v současnosti. Už nyní jsou však základní školy na hraně kapacity. Radnice s pomocí magistrátu chce proto investovat přes 200 milionů korun do opravy a rozšíření bývalé školy na Havlíčkově náměstí.

Čtyřpatrový rozlehlý dům na Havlíčkově náměstí je od roku 2014 prázdný. Radnice tam původně chtěla sestěhovat celý úřad Prahy 3. Místo úředníků by se tam ale mělo zhruba do čtyř, pěti let vrátit až 500 dětí.

Jak totiž ukázala demografická studie, základní školy jsou na hraně kapacit. „Už za pět let nám bude chybět asi 470 míst v základních školách,“ říká předseda školského výboru Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

Důvodem je demografie – silná generace dětí školou povinných – a masivní výstavba především v okolí Nákladového nádraží Žižkov. Opozice s investicí do školy na Havlíčkově náměstí nesouhlasí. Podle Lýdie Říhové (KDU-ČSL) v této lokalitě škola není potřeba. „Nová škola na Havlíčkově náměstí by měla potíže s naplněním kapacity, a tedy i s financováním provozu,“ zdůvodňuje Říhová.

Michal Vronský (TOP 09) souhlasí s tím, že výstavba je potřeba zejména v okolí nákladového nádraží, kde také dvě školy vzniknou. Ale až později, a nikoliv do pěti let. Radnice tak počítá se školou na Havlíčkově náměstí.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.