Zapečené brambory se smetanou a ementálem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 4 - 6 porcí:
6 středně velkých brambor
200 ml sladké smetany
100 g strouhaného ementálu
mletý pepř
1 lžička drobně nakrájených lístků čerstvého tymiánu
sůl
máslo na vymazání nádoby
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3 - 4 mm silné. Do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče ve vrstvách naskládáme připravené plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 - 30 minut. Potom celý povrch posypeme strouhaným ementálem a pečeme do zlatohnědého za barvení.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Vhodná příloha: čerstvá zelenina, sterilovaná zelenina.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.