Zastupitelé Plzeňského kraje schválili založení Vědeckotechnického parku Plzeň

23. únor 2005

Založení akciové společnosti Vědeckotechnický park Plzeň (VTP), která by měla zajistit příliv technicky vyspělých investorů, schválili zastupitelé Plzeňského kraje. V nové firmě získá kraj - shodně jako Plzeň - po 30 akciích s nominální hodnotou 100.000 korun.

Mezi zakládajícími subjekty VTP, který vznikne k 1. dubnu, nakonec nebude Západočeská univerzita a Podnikatelské inovační centrum Plzeň (BIC), které si měly rozdělit 12 akcií. Jak uvedla mluvčí kraje Alena Šatrová, podle zákona o vysokých školách nemůže škola nabývat jiné akcie než cenné papíry vydané nebo garantované státem. Stejně tak se na akciové společnosti nebude podílet ani BIC.

Borská pole 2

Plzeňský primátor Miroslav Kalous se domnívá, že projekt parku zvýší prestiž města, završí budování průmyslové zóny Borská pole a posune význam univerzity o několik hladin výše.

Ihned po splacení základního kapitálu a zapsání v obchodním rejstříku požádá město a kraj agenturu CzechInvest o dotace z programu Prosperita na výstavbu nové budovy v industriální zóně Borská pole. Plochy a zařízení bude VTP firmám pronajímat.

VTP by měla být velmi malá firma se dvěma zaměstnanci, která bude veškeré činnosti včetně marketingu zajišťovat externě. Její spektrum bude široké - od nanotechnologií přes medicínu po humanitní obory. Jejím cílem není vydělávat. Myšlenka vznikla už v polovině 90. let, nebyla uskutečněna hlavně z ekonomických důvodů. Loni v září souhlasila rada kraje s projektem, který má stimulovat ekonomický růst regionu spoluprací výzkumných institucí s menšími podniky na inovativních a technologicky složitých záměrech.

Výroba
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio