Zastupitelé se přeli kvůli výzvě ED k odstoupení náměstka

23. leden 2003

Pražští zastupitelé se dnes přeli kvůli výzvě opozičních Evropských demokratů (ED) k odstoupení primátorova náměstka Jiřího Paroubka (ČSSD) kvůli chybně zadávaným zakázkám. Zkoumání zakázek podle Jiřího Witzanyho (ED) prokázalo, že na magistrátu není finanční kontrola, za níž je podle něj náměstek odpovědný. Podle Paroubka jde o nehoráznou konstrukci a skandální fabulaci.

Do diskuse se zapojil i primátor Pavel Bém (ODS). Při čtení stanoviska ED měl prý pocit, že se vrátil desítky let do minulosti, kdy pracoval v psychiatrické léčebně. Fantasmagorické návrhy podle Béma předkládají psychicky nemocní lidé. Witzany uvedl, že podobných hrubých urážek zažil mnoho už v minulém volebním období. Směřovaly většinou od někdejšího radního za ODS Filipa Dvořáka, který už mezi zastupiteli není, upozornil Béma.

Podle primátora Béma je postoj Evropských demokratů farizejský, neboť jejich předseda Jan Kasl byl do své rezignace loni v květnu 3,5 roku primátorem. Podobně jako Paroubek primátor uvedl, že měl možnost pozastavit podezřelá usnesení rady. Paroubkovi zase věc připomíná rčení, že zloděj křičí, aby chytili zloděje. Kasl odpověděl, že předsedy výběrových komisí byli resortní radní. Kontroloři zkoumali 133 zakázek odboru městského investora od roku 1998. Zjistili, že žádná z nich nebyla zcela v pořádku. Město chce nyní zavést opatření, aby se chyby nemohly opakovat.

Spustit audio