Zkouška ze znalosti hub je pro prodejce i restauratéry nutností. Hlásí se na ni stále více lidí

Kdo musí splnit zkoušku znalosti hub? Jak probíhá? A jak je na tom s poznáváním hub kolega Radek Duchoň? Poslechněte si reportáž
Začíná houbařská sezóna. V lesích rostou kačenky české a smrže. Zkušení mykologové už sbírají i čirůvky májovky nebo jedlé ucháče obrovské. Ve středních Čechách přibývá lidí, kteří se nechávají přezkoušet ze znalosti hub. Pokud je totiž prodávají, toto potvrzení potřebují.
Každý z účastníků zkoušky dostane 20 obrázků hub. „My napovídáme podle znaků, jaké ty houby mají, v jakém rostou prostředí, jaké třeba mění barvy na řezu,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Čtěte také
Tentokrát se před zkušební komisi chystají čtyři lidé. „Já neprodávám houby, ani se k tomu nechystám, ale lidi se mě ptají, jestli to je jedlé nebo není. Tak bych rád měl v ruce nějaký papír,“ prozrazuje jeden z nich.
Kdo zkoušku musí absolvovat, to vysvětluje Michal Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a PBU Krajské hygienické stanice Středočeského kraje:
„Fyzické osoby, které uvádějí volně rostoucí houby do oběhu. To znamená, chtějí je prodávat třeba na trzích, tržnicích, v obchodech. A potom i osoby, které provozují potravinářské podniky, které volně rostoucí houby zpracovávají na různé potraviny, třeba konzervované houby anebo houby sušené.“
Osvědčení na 10 let
„Zkoušku znalosti hub složí v průměru deset osob ročně. Počty uchazečů ale průběžně stoupají. Co se týká platnosti této zkoušky, tak ta je závislá na věku žadatele. To znamená, že platnost toho osvědčení zaniká po uplynutí 10 let u osob ve věku do 60 let,“ upřesňuje mluvčí krajské hygieny Dana Šalamounová.
S vyšším věkem se pak platnost osvědčení snižuje. Další zkouška v sídle středočeské hygienické stanice bude 24. června.
Uspěli tentokrát všichni účastníci zkoušky? A jak je na tom se znalostmi hub redaktor Radek Duchoň? Poslechněte si celou reportáž.
Související
-
Kam v zimě na houby? Do zahrady nebo do sadu
Penízovka nebo Jidášovo ucho. To jsou houby, které můžeme sklízet v zimě v sadu. Možná tam natrefíme i na hlívu ústřičnou. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
-
4 způsoby, jak zpracovávat houby. Kromě naložení do nálevu je můžete i sterilovat v tuku
Patříme mezi vášnivý houbařský národ a kolikrát řešíme otázku, co s houbami udělat. Můžeme je naložit do sladkokyselého nálevu, do soli, sterilovat v tuku nebo zmrazit.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Kdo bude novým papežem? Mluví se o 12 možných kandidátech, jeden z nich se narodil na Litoměřicku
-
Papež František zemřel kvůli mozkové mrtvici. Náklady na pohřeb uhradí neznámý dárce
-
Po smrti papeže: František chtěl poslední odpočinek mimo zdi Vatikánu. Konkláve bude bez české účasti
-
U obce Rynholec na Rakovnicku hoří skládka plastů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu