Zpívající architekt Pavel Bobek

27. červen 2012

V čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal průkopník rokenrolu v českých zemích a dnes výrazný představitel elegantní české odnože moderní country music PAVEL BOBEK.

V pondělí pokřtila Pavlu Bobkovi na koncertu v Divadle Bez zábradlí architektka Eva Jiřičná novinkové CD Kruhy, na které interpret nazpíval české verze písní svých oblíbených autorů a interpretů. Skladby pocházejí mimo jiné od Krise Kristoffersona, Dona Gibsona, Billa Andersona, nebo Erika Claptona, nechybějí ani dvě původní české novinky.

Pražský rodák Pavel Bobek (16. 9. 1937) absolvoval vysokoškolská studia na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT, kde získal titul inženýra architekta. Bylo to v roce 1961 a jeho spolužáky a současně přáteli byli mimo jiné dnes světově proslulí architekti Jan Kaplický a Eva Jiřičná, stejně jako pozdější specialista na hudbu country Mirek Černý.

Už během studií byl Pavel Bobek nadšeným propagátorem amerického rokenrolu, který zpíval s fakultní skupinou FAPS. V letech 1963 – 1965 byl zpěvákem skupiny Olympic a jeho velkými vzory byli a jsou namátkou Buddy Holly, Jerry Lee Lewis a Eddie Cochran, z předrokenrolové éry potom Frank Sinatra.

V letech 1963 a 1964 účinkoval Pavel Bobek se skupinou Olympic v mnoha ohledech průkopnickém bigbítovém pásmu Karla Mareše a Jiřího Štaidla Ondráš podotýká, v polovině 60. let se stal členem Divadla Apollo a v roce 1964 získal stálé angažmá v Semaforu. Do té doby zpíval výhradně anglicky, ale na popud milovníka americké hudby a současně výtečného autora českých textů Jiřího Grossmanna začal své písně interpretovat v češtině.

Pavel Bobek

V Encyklopedii jazzu a moderní populární hudby (Editio Supraphon, 1990) se můžeme dočíst: „ Pavel Bobek je jedním z prvních a také nejlepších interpretů klasického rokenrolu u nás, „ideolog bigbítu“, v pozdějších letech osobitě tlumočící repertoár, jehož kořeny zasahují do tradic americké lidové hudby. V Bobkově interpretaci se uplatňuje promyšlená, přesvědčivá střídmost, zdůrazňující kvality pečlivě vybíraných textů.“

Zkrátka, u Pavla Bobka je všechno zaměřeno nikoliv na hudební krásu, ale na vyvolání nálady a umocnění obsahu písní. Poté co Pavel Bobek složil na loňském albu poklonu Johnnymu Cashovi, na novinkovém albu Kruhy připomíná další své anglosaské oblíbence. Ke skvělému dojmu z obsahu písní přispěli kromě interpreta rovněž autoři českých textů, mimo jiné Vladimír Poštulka, Vít Hrubín, Robert Křesťan, Mirek Černý i sám interpret, který si otextoval titulní píseň disku.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.