Zrekonstruované terasy Křižíkových pavilonů na pražském Výstavišti se otevřou veřejnosti. Časem se bude modernizovat i fontána

7. červen 2024 05:00

Běžecká dráha, hodně zeleně a taky klid od ruchu města. V Praze na Výstavišti se ve středu večer slavnostně otevřou nově zrekonstruované terasy Křižíkových pavilonů, které dlouhé roky chátraly. Na jedné straně dělníci stále opravují Průmyslový palác, na straně druhé obrovský zelený park. A uprostřed toho všeho leží nově zrekonstruované terasy Křižíkových pavilonů.

„Střechy pavilonů byly dlouho zanedbávány, a možná ne úplně úmyslně. Ta plocha ale prostě nevybízela k tomu tady cokoliv dělat nebo trávit volný čas“ řekl pro Radiožurnál šéf Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Terasy jsou nově rekreační plochou. Uprostřed zeleně vyrostlo nové bistro, návštěvníci na nich mají také mnoho možností k relaxu. A pro zájemce je zajímavý i běžecký okruh.

N terase je k dispozici také běžecký okruh

„Původní úvaha od začátku počítala s tím, že střechy dvou menších pavilonů C a D budou spíše komornější a ty větší střechy budou volnočasové. Obzvlášť zajímavé budou pro děti,“ pokračuje Tomáš Hübl.

Areál byl postavený v roce 1991. Dominantou pavilonů jsou také dvě věže, které nesou váhu teras. I ty mají nové využití.

Dominantou pavilonů jsou také dvě věže, které nesou váhu teras

„I v nich jsou totiž dva malé pokojíčky, které jsou upraveny na takovou malou kancelář nebo malou odpočinkovou místnost. Ale není tam klimatizace, takže je tam strašné horko. Nicméně je to prostor, který může využít například produkce nějaké akce, která tak uvidí na celou plochu výstaviště,“ doplňuje Hübl.

V budoucnu by se měla zmodernizovat i samotná technologie Křižíkových fontán, které se nyní využívají jen výjimečně. První zatěžkávací zkouškou pro nové terasy bude hudební festival Metronome.

autor: šte | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio