Barrandovský most čeká v roce 2022 velká rekonstrukce. Dělníci dokončili první přípravnou část

15. prosinec 2020 14:32

Dělníci v Praze dokončili první část příprav na rekonstrukci Barrandovského mostu. Hlavní fáze oprav důležitého dopravního uzlu má začít v roce 2022, městu se tak zatím daří plnit nastavený harmonogram. Co všechno už je hotové a na jaká dopravní omezení se v budoucnu budou muset řidiči připravit?

Hotová je oprava základů a dvou pilířů na modřanské straně Barrandovského mostu, která stojí na souši. Pracovat začali dělníci na konci září, po zimní přestávce by se měli vrátit na konci února, především z pontonů na řece a postupně se dostanou až na smíchovskou stranu Vltavy. Spolu s dělníky jsou u mostu také technici, kteří prověřili stav pilířů nebo ukotvení lan. U toho byli i někteří původní projektanti Barrandovského mostu.

Přípravná část, která nezasahuje do provozu na Barrandovském mostě, by měla trvat do konce listopadu příštího roku. Termín je poměrně dlouhý hlavně proto, že dva pilíře, které stojí ve vodě, se musí opravovat zvlášť, aby neomezily provoz na řece. Práce jsou ale závislé také na počasí. „Všechno to bude záviset na klimatických podmínkách. Provádí se tady vysokotlaké tryskání a následně potom nanášení sanačních hmot, což je velice citlivé na provádění v určitých teplotách. Nepředpokládáme, že bychom skončili později než 30. listopadu,“ vysvětluje Petr Tesař ze společnosti Eurovia, která práce provádí. Tím by měl být Barrandovský most připravený na velkou opravu horní části, tedy silnice.

Dopravní omezení

V každém směru by po dobu rekonstrukce průběžně měl ubýt jeden pruh, jezdit se tak bude v režimu tři plus tři pruhy. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě říká, že město připravuje opatření, která provozu aut pomůžou. Zároveň doufá, že na začátku roku 2022 práce začnou, trvat by měly čtyři roky a stát budou asi půl miliardy korun.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio