Bezlepková dieta jako módní trend? Proč ne. Ničemu to neuškodí, říká lékař Pavel Kohout
O nemocích zažívacího traktu komplikujících činnost střev, kterými jsou Celiakie a Crohnova choroba, si v pořadu Třináctka Plus povídala Ivana Navrátilová s Pavlem Kohoutem, vedoucím centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice. Obě nemoci jsou celkem složitě odhalitelné. Mezi jejich společné příznaky patří bolesti břicha, únava, problematická stolice, chudokrevnost, problémy s otěhotněním nebo snadnější dispozice nádorového bujení.
Spouštěčem Celiakie je lepek, který se vyskytuje v obilninách. Řešením je jeho odstranění ze stravy díky celoživotní bezlepkové dietě, která funguje téměř zázračně - odstraňuje nejen příznaky nemoci, ale i její důsledky, i když její dodržování může být v mnohém problematické.
Bezlepková dieta se u některých zdravých lidí v poslední době stává až módní záležitostí. Propaguje ji např. tenista Novak Djoković, cítí se při ní prý méně unavený a nemá potíže s váhou. Podle docenta Kohouta by bezlepková dieta u zdravého člověka možná mohla mít vliv na méně vitamínu B, ale bude-li nastavena správně, rozhodně by neměla uškodit.
Crohnovu chorobu navíc k výše uvedeným příznakům doprovázejí i zvýšené teploty. Bolesti břicha v tomto případě bývají až kruté a může se objevit i krev ve stolici. Tady ale žádná dieta nepomůže. Nemoc se upravuje léky, které se užívají trvale. Když je užíváte správně, kvalita života se vrátí k normálu.
V závěřu Třináctky Plus pan docent Pavel Kohout objasnil, jak je to s posledními trendy v oblasti hubnutí. Škodí nám více cukry nebo tuky? Je syrová strava tou nejsprávnější? A co zdravý rozum, nepřicházíme o něj?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.