Buďme zdravě sobečtí a chraňme se sami, není potřeba snažit se čekat na to, až nám vláda něco zakáže, radí ředitel vinohradské nemocnice Arenberger

Hostem pořadu K věci byl tentokrát ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a jeden z nejznámějších českých dermatologů Petr Arenberger. Se Štěpánkou Duchkovou se bavil o tom, jak chod nemocnice ovlivnila koronavirová epidemie nebo co se v nemocnici chystá nového.

Stejně jako jiné nemocnice, i FN Královské Vinohrady trpí nedostatkem personálu. V současné situaci ještě více než před pandemií. Odráží se to například v obtížích s navýšením počtu lůžek. „Rozšířit nemocnici o dalších 20 nebo 30 lůžek v rámci covidové péče není úplně jednoduché. Ani ne z prostorových důvodů, na to jsme připraveni, ale právě z důvodů personálních,“ říká ředitel Petr Arenberger.

I ve vinohradské nemocnici se nyní očkuje proti onemocnění covid-19. Nemocnice se však potýká s tím, že lidé chodí k očkování s velkým časovým předstihem. „Jedná se o pacienty, kteří přicházejí do areálu a zřejmě ho vůbec neznají, a proto chodí s rezervou, i o několik hodin dříve.“ Těm, kteří se k očkování do vinohradské nemocnice chystají, proto Arenberger vzkazuje: „Přicházejte na tu objednanou dobu a ne zbytečně dopředu, protože zbytečně zvyšujete riziko epidemiologického přenosu infekce.“

Aplikace jako průvodce po areálu nemocnice

Areál dnes čítá kolem 30 budov. Pomoci zorientovat se v něm má projekt, který má nemocnice rozpracovaný. Pacient si stáhne aplikaci a ta ho povede. „Když vyjde u nás z metra Želivského, tak už ho povede technika až ke dveřím konkrétního člověka nebo do konkrétní čekárny,“ upřesňuje ředitel nemocnice. Pilotní verze by měla být spuštěna podle jeho slov v relativně krátké době.

Jaké se v areálu chystají rekonstrukce a nové výstavby? A co radí v současné pandemii lidem? I tom si poslechněte rozhovor Štěpánky Duchkové.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio