Často je pro mě při nahrávání písničky důležitější emoce, než aby to bylo technicky perfektní, říká zpěvačka Kateřina M. Tichá

8. květen 2021

Zpěvačka Kateřina Marie Tichá spolupracovala s rapperem Lipem nebo s kapelou Jelen. Teď se věnuje primárně své sólové kariéře, první album Sami vydala až v roce 2020. Nejen o hudbě si povídala s Lenkou Vahalovou.

Nové album Sami plánovala Kateřina Marie Tichá pokřtít letos v únoru v Malostranské besedě. Křest ale zatím odložila na později. „Než abych to celé udělala online, tak radši počkám, protože já bych ty lidi opravdu chtěla vidět. Už jsme za té korony přišli o tolik hudebních věcí, že bych si tohle nerada nechala vzít. I kdybych to měla křtít za dva roky, tak prostě křest první desky nemůžu ošidit,“ svěřuje se zpěvačka. Se svými fanoušky je nyní v kontaktu alespoň přes sociální sítě.

Čtěte také

Při nahrávání písniček je pro ni prý podstatné, jakou emoci do nich zrovna vložila. „Už jsem se naučila, že často je pro mě v konečném výsledku důležitější emoce než to, aby to bylo úplně perfektní,“ říká Kateřina Marie Tichá. Často se jí tak při nahrávání nové písničky stane, že nejlepší výsledek zazpívá už na první dobrou, přestože se jí to nejdřív nezdá. „Já to třeba u druhého taku (pokusu, pozn.) zazpívám čistěji a technicky lépe, ale chybí v tom ta emoce, kterou jsem do toho dala v tom prvním, který třeba není tak dokonalý, ale je tam ta emoce.“

Oblíbený koníček: sólo cestování

Zpěvačka prý velmi ráda cestuje sama. Poprvé takhle vycestovala po dlouhém životním období, kdy sama vůbec nebyla a chybělo jí vnitřní ticho a klid. „Zjistila jsem, že vyrážím sama za cílem, že teda budu sama, a pak na té cestě vůbec sama nejsem. Protože když člověk cestuje sám, tak ty lidi mu jsou mnohem otevřenější, nápomocnější a snadno se k nim dostanete. A vlastně je o to víc s lidmi, než kdyby cestoval ve skupince,“ říká Kateřina Marie Tichá.

O výhodách by prý dokázala vyprávět dlouho. „Když jste na cestě sama, tak musíte být pořád ve střehu, a to znamená, že musíte být pořád v přítomném okamžiku, a to znamená, že musíte pořád poslouchat intuici. A to jsou všechno strašně důležité věci,“ dodává.

Do které země by teď nejraději vycestovala? A jaké má zpěvačka plány na tento rok? Poslechněte si rozhovor s Kateřinou Marií Tichou.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.