Cestující budou mít po novém roce přístup k informacím o aktuální poloze MHD, slibuje Drápal z Ropidu

18. říjen 2019 18:50

Tiskový mluvčí organizace Ropid Filip Drápal prozradil, jaké novinky se chystají kolem Lítačky. Upozornil také na změny autobusových linek na konci letošního roku a na nedostatek řidičů.

Od nového roku budou mít cestující přístup k informací pražského dopravního podniku o aktuální poloze vozu MHD. „V současné době dopravní podnik dělá všechno pro to, abychom měli všichni informace o tom, kdy konkrétní autobus na zastávku přijede, což je důležité hlavně pro cestující, zejména tam, kde dochází k nějakým zdržením, ke kolonám nebo se stane nějaká mimořádnost,“ vysvětluje Filip Drápal.

A kde všechny tyto informace seženeme? „Je dobré vyzkoušet mobilní aplikaci PID Lítačka, kde si nejenom můžete koupit jízdenku, ale můžete si tam najít i aktuální odezvy z té dané zastávky,“ radí Drápal.

Do konce letošního roku se mají zprovoznit i nové linky autobusů a vzniknout nové stanice. „Do všech směrů se nám rozšíří autobusové linky. Týká se to hlavně okrajových městských částí, kde dosud žádné autobusy nejezdily,“ říká. Praha tím pádem bude potřebovat další řidiče, kterých je v současné době málo. „Ta práce není úplně snadná a jednoduchá. Snažíme se s dopravci vymýšlet nějaké benefity, abychom nové lidi přilákali. Týká se to třeba částečných úvazků,“ udává příklad Drápal.

Víte, že dopravní podnik chystá i nové vyhrazené pruhy pro autobusy v Praze? Pokud chcete vědět kde, pusťte si audioarchiv nebo videozáznam.

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.