Chcete se zbavit bolesti zad nebo se naučit bojovat se stresem? Prý vám pomůže Alexandrova metoda

9. únor 2015

„Je to metoda, která nás učí pracovat nejenom sám na sobě, ale i sám se sebou, a to jak s tělem, tak s psychikou. Pro nápravu špatných věcí v nás je důležitá motivace. Jenom zvědavost pro zvládnutí této techniky rozhodně nestačí. Je to běh na dlouhou trať, na celý život," říká učitel Alexandrovy techniky Marko Janicki.

Marko Janicki tuto metodu tři roky studoval v Anglii. Je to metoda pana Alexandra, který byl hercem a na jevišti vždy ztrácel hlas. Pomocí tří zrcadel poznal, že dělá právě díky jevištní řeči některé věci (pohyby, gesta, mimiku) jinak, než v běžném životě. Pokusil se je tedy vědomě odstranit a problém s hlasem zmizel. Pak to aplikoval na celou řadu dalších podobných situací a vytvořil systém, kterému se říká Alexandrova metoda.

„Máme v sobě totiž už zakořeněné zvyky, které pro nás nejsou dobré. Ztrácíme přirozený pocit pro správný pohyb, který jsme měli jako děti, a začínáme upřednostňovat to, co děláme nad tím, jak to děláme," vysvětluje Marko Janicki a pokračuje: „Děláme něco, co musíme (utíkáme na vlak, abychom včas přišli do práce), ale už nepřemýšlíme nad tím, jestli to děláme správně. Tím si škodíme jak fyzicky, tak psychicky. Špatné zvyky se tak hluboko zakoření v našem podvědomí a těžko se mění. Vše, na co jsme už zvyklí, nám připadá normální, a tedy správné, a vše nové, nepohodlné a často špatné. Proto pro změnu nemůžeme dát na svoje pocity."

Důležité tedy je najít podstatu problému, odstranit ji a s ní i problém. „To platí nejen u tělesných zvyků a zlozvyků, ale i u psychiky. Stres přisuzujeme ataku zvenčí, ale není tomu tak, když tomu zvenčí nedovolím, aby mě stresovalo, nebude," dodává Marko Janicki.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio