FK Viktoria Žižkov bude mít stadion v pronájmu na dalších 30 let. Praha 3 počítá s investicemi do oprav

26. leden 2022

Pražský klub Viktoria Žižkov zůstane v Praze 3 a radnice si ponechá stadion, který za symbolickou korunu pronajme klubu. Městská část bude také do sportoviště už letos investovat miliony korun. Smlouvu mezi radnicí a fotbalisty schválili zastupitelé. Ukončili tím dvouleté období nejistoty a tahanic. 

Čtěte také

Klub bude mít na 30 let pronájem stadionu za korunu. Smlouva obsahuje i předkupní právo, jak vysvětluje radní pro majetek Jan Materna z TOP 09: „Obě strany jsou si vědomy, že nikdo nechce prodat a nikdo nechce kupovat, ale je to tam pro jistotu. Kdyby se náhodou někdy v budoucnu změnil postoj radnice. Když si to modelově představíme, že někdy v budoucnu bychom udělali dražbu, stadion jsme vydražili za miliardu, tak Viktorka bude mít možnost si ho jako první koupit.“ Podmínkou smlouvy ale je, že klub bude hrát druhou nebo třetí ligu jako nyní.

Investice jsou potřeba

Kvůli špatnému stavu stadionu hrozilo, že klub přijde o druholigovou licenci. Nakonec ji v létě minulého roku získal, přesto jsou potřeba některé úpravy. „Fotbalová asociace vyžaduje kvůli licenci nějaké funkce, rozcvičovnu, ošetřovnu, zázemí pro novináře, pro lékařský personál a podobně. Tam se počítá s umístěním nějaké montované stavby, která bude sdružovat řadu těchto funkcí,“ popisuje starosta Prahy 3 Jiří Ptáček z TOP 09. Je také nutné opravit jižní a západní tribunu. Celkem městská část letos investuje 25 milionů korun.

Kritické hlasy ke smlouvě zaznívaly pouze od Koalice pro Prahu 3. „Jedná se o nájemní smlouvu podle titulku, ve skutečnosti to není nájemní smlouva. Kdyby to totiž byla nájemní smlouva, tak stačí, aby ji uzavřela rada. Je tedy otázka, je-li to pouze nájemní smlouva, proč je tato smlouva předkládána do zastupitelstva, které schvaluje nakládání s majetkem,“ komentuje věc zastupitel Tomáš Sunegha. Nakonec hlasoval jako jediný proti. Radní na to odpovídali tím, že smlouvu předložili zastupitelům kvůli tomu, o jak významnou věc se jedná.

Klub předloni v lednu koupil podnikatel Martin Louda a usiloval také o koupi stadionu.  Radnice se však bála, že by místo stadionu vznikl kvůli lukrativnímu místu developerský projekt. Viktorii Žižkov navíc hrozila ztráta licence. Podnikatel nakonec klub prodal funkcionářům klubu, kteří se dohodli s radnicí na pronájmu stadionu.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio