I pes může mít občanku. Novou identifikační kartu získá jen prověřený asistenční pes se správným výcvikem

21. březen 2022

Asistenční nebo vodící pes je pro člověka s postižením nepostradatelným pomocníkem. Zdaleka ne všichni psi ale splňují mezinárodně uznávané standardy. Nesprávně vycvičená zvířata mohou být pro klienty i veřejnost dokonce i nebezpečná. Jednou ze záruk kvalitně vycvičeného psa je nová mezinárodní identifikační karta.

„Po celém světě včetně České republiky se množí falešní asistenční psi. Má to dopad na klienty, psi jsou často nevycvičení, nespolehliví, obtěžují lidi, někteří jsou i agresivní,“ vysvětluje ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Výcvik asistenčního psa je dlouhá, náročná, a hlavně velmi zodpovědná práce. Všichni neodborně připravení psi pak vrhají špatné světlo na celou oblast využívání asistenčních a vodících psů.

Odborný výcvik je pro asistenční psy nezbytný

Nová digitální identifikační karta je pro postižené jistotou, že získají řádně a odborně vycvičeného psa. Vydávat ji může pouze ověřená certifikovaná organizace. „Klient musí složit takzvaný test přístupnosti, který my jsme v Česku nazvali test chování psa na veřejnosti. Kde vlastně ten klient prokazuje, že mu ten pes pomáhá v nějakých úkonech, ale hlavně, že je s tím psem schopen fungovat všude. Na ulici, v dopravě, v obchodním centru, v restauraci, ve veřejných budovách. Že ho ten pes poslouchá a nejsou nebezpeční sobě ani svému okolí.“

Asistenční psi si musí umět poradit v mnoha situacích

Digitální karta obsahuje fotografii klienta, jeho kontaktní údaje, číslo licence psa, číslo mikročipu, datum složení testu a kontakt na akreditovanou organizaci, která psa vycvičila. Lze ji uložit do jakéhokoliv mobilního zařízení. Do projektu už se zapojilo 18 ze 45 akreditovaných evropských organizací, mezi nimi i Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o.p.s.

Jak je karta chráněna před falšováním? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio