Jak šel čas s Barbie. Nová výstava ukazuje proměny slavné panenky, k vidění je přes tři tisíce exponátů

18. říjen 2023 14:33

V Praze můžete nově vidět zpěvačku Cher, Beyoncé nebo kompletní sestavu britské skupiny Spice Girls. A všechny na jednom místě. Česká galerie moderního umění na Betlémském náměstí otevřela novou výstavu Barbie panenek. A nejen tyto slavné osobnosti na ní mají svojí postavičku. Návštěvníci si až do prosince můžou prohlédnout třeba historické panenky z konce 50. let.

„Měla jsem hodně panenek a vždycky jsem je ostříhala.“ I na to vzpomínají dívky, které jsme na výstavě potkali. Bohatou kolekci obdivují i matky, které děti doprovázejí. „Netušila jsem, že je tolik různých druhů a stylů panenek,“ říká jedna z nich.

Výstava se bude v jejím průběhu obměňovat. V plánu mají kurátoři tři hlavní tematické okruhy

Za výstavou, kterou provází některé písně z nejnovějšího filmu Barbie nebo hit od skupiny Aqua z roku 1997, stojí sběratel Marek Tesař. Známé panenky se štíhlou postavou a dlouhými blonďatými vlasy začal sbírat začátkem devadesátých let. Díky svému koníčku získal nejen některé unikátní kusy, ale navštívil i řadu zemí.

„Sběratelské kousky jsou většinou z Ameriky, Německa, Itálie nebo Rumunska. Kousky, které se nedají u nás sehnat, se většinou v těchto zemích objeví,“ popisuje.

Móda, svět pohádek i vánoční kolekce

Kromě ikonické Barbie panenky v bíločerných plavkách je na výstavě i mnoho známých osobností. Svou vlastní postavičku mají třeba americké zpěvačky Cher a Beyoncé. V rohu galerie naopak stojí i některé filmové postavy. Záměrně vybledlý Ken například představuje upíra Edwarda Cullena z filmové série Stmívání. Hned vedle něj je nastoupená britská skupina Spice Girls, která má pro Tesaře velký význam.

Výstava panenek Barbie je k vidění v České galerii moderního umění na Betlémském náměstí

„Oblečení, které na panenkách je, šila kamarádka podle předlohy, která je v krabici. Hezká je na tom spolupráce,“ říká.

Výstava se bude v jejím průběhu obměňovat. V plánu mají kurátoři tři hlavní tematické okruhy. Aktuálně návštěvníci mohou vidět vývoj panenek s důrazem na módu. V listopadu se zaměří na Barbie ve světě pohádek a na závěr vystaví vánoční kolekce.

K vidění budou ale i panenky, které společnost Mattel vyrábí v současnosti. To například Barbie se silnější postavou nebo s hendikepem. „Tyto takzvaně nestandardní panenky vystavíme také a budou součástí obměny na začátku listopadu,“ potvrzuje kurátorka výstavy Veronika Láníková.

Jakým způsobem spolupracuje s výstavou organizace Šance dětem? Poslechněte si celou reportáž. 

Spustit audio

Související