Designéři a umělci si vzali do parády panenky Barbie. Výtěžek z jejich dražby pomůže ohroženým dětem

7. únor 2023 09:00

Čeští a zahraniční návrháři mají už osmým rokem možnost oblékat panenky Barbie. Jejich dražba pak přinese peníze, které putují na pomoc opuštěným a týraným dětem. Designové panenky teď můžete vidět v Pasáži českého designu.

Unikátních modelů panenek je letos 46, do květnové dražby pak kromě nich budou zařazeny i obrazy nebo sklářské výrobky. Do navrhování panenek se zapojili čeští i slovenští designéři, ale také studenti umělecké školy.

„Samozřejmě každá ta panenka je krásná, ale nejvíce mi asi líbí Boris Hanečka, který je tady ještě ve spolupráci se Soňou Michalákovou. Vytvořili takovou uměleckou dvojici panenek, jsou v aranžmá a jedna z těch panenek je jakoby ve vzduchu,“ popisuje zakladatel projektu Helping Dolls František Anděl.

Panenky Helping Dolls 3v1

Přehlédnout se podle něj nedají ani tři panenky v teplákovkách. „Od děvčat 3v1, to je Nikol Leitgeb, za svobodna Štíbrová, Veronika Arichteva a Martina Pártlová, které nám také podaly pomocnou ruku. A myslím si, že panenky jsou velmi svěží a pěkné.“

Originální panenky budou v Pasáži českého designu vystavené až do května, kdy je čeká charitativní dražba. Při té se minulý rok podařilo vybrat přes dva miliony korun. Získané peníze budou pomáhat Fondu ohrožených dětí a seniorům.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související