Jaká je teplota, tlak nebo kvalita ovzduší. Žáci v Praze 4 se učí vyhodnocovat data získaná z meteostanic a senzorů

28. leden 2022

Žáci dvou základních škol v Praze 4 mají nové unikátní pomůcky při vyučování. Jsou jimi meteostanice, které měří teplotu, tlak, kvalitu ovzduší nebo sílu větru. Děti se tak názorně učí o změnách počasí i znečištění vzduchu ve městě. V šesté třídě na ZŠ Jižní na Spořilově natáčel Jaroslav Hroch.

„Takže když se podíváme na ty grafy tady, jsou tady oblasti, kde vám přijde, že byl nižší tlak a zároveň foukal víc vítr?“ Touto otázkou začíná hodinu třídní učitel Jan Kube. Kromě zpracování dat z meteostanice je cílem celého projektu také žákům názorně ukázat, jaký vzduch dýchají, jaké problémy může škodlivé ovzduší přivodit.

Žáci se díky projektu učí zpracovávat informace z meteostanice

„Do téhle doby jsem si vůbec neuvědomil, že něco takového vůbec existuje. Nikdy jsem si toho nevšímal. Je to super, aspoň vidím, jestli se třeba může větrat nebo nemůže,“ přiznává jeden ze žáků. Zatímco šesťáci pracují se základními údaji, starší děti v rámci enviromentální výchovy sledují i čistotu ovzduší. 

Meteostanice a měřáky zapůjčila za poplatek škole společnost, která se zabývá monitoringem počasí a ovzduší. Zájemci platí firmě podle toho, co přesně stanice měří, od 1 500 až po 7 000 korun měsíčně. Podle spoluzakladatele firmy Agdata City Jiřího Musila zatím zjišťují přínos pro výuku, zájem ale mají i jiné školy: „My jsme to vlastně chtěli vyzkoušet, zeptat se těch škol, jestli je to pro ně užitečné a jsou ochotné za to platit tyto peníze.“

Senzor Agdata City, který základní škola využívá

Údaje jsou dostupné i veřejnosti na stránkách školy a obyvatelé tak vidí, jaká je kvalita ovzduší. Kvůli znečistění jemným prachem přitom v Česku podle Evropské agentury pro životní prostředí předčasně zemře každý rok přes deset tisíc lidí.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio