K "pochodu hrdosti" se na Prague Pride připojily tisíce lidí

14. srpen 2011

Ulicemi Prahy v sobotu protančily tisíce homosexuálů. Pochodem hrdosti vyvrcholil v centru Prahy 1. ročník festivalu tolerance Prague Pride. I přes různé obavy se akce obešla bez větších komplikací a policistům se podařilo zabránit střetu s příznivci extrémistických stran.

Podle policejních statistik se průvodu zúčastnilo minimálně přes pěti tisíc lidí a jejich náladu nezkazil ani občasný déšť nebo nadávky odpůrců pochodu. Jak řekl mluvčí přehlídky Petr Tomáš, organizátoři jsou se zájmem spokojení: „Když vidíte kolem sebe ty lidi, tak si můžete všimnout, že v průvodu jsou nejen gayové a lesby, ale i rodiny s dětmi, staří lidé, mladí lidé, prostě zástupci celé společnosti.“

Už od začátku se sice pokusili někteří jedinci a různé zájmové skupiny narušit poklidný průběh akce, ale policie nemusela řešit žádnou závažnější potyčku. Krátce po 13 hodině průvod vyrazil z náměstí Republiky a o necelou hodinu a půl později už první účastníci pochodu scházeli po schodech na Střelecký ostrov, kde festival pokračoval hudebním koncertem a volnou zábavou.

Na klidný průběh celého pochodu a následného dění dohlíželo více než 300 republikových policistů a přes 70 městských strážníků. Průvod také na několik desítek minut přerušil tramvajový provoz na mostu Legií. Organizátoři chtějí akci příští rok zopakovat.

0:00
/
0:00
Spustit audio