K zastřešení Hlavního nádraží nevidím důvod, Pražané mají jiné priority, říká Milan Urban

Pražský magistrát řeší změnu územního plánu, v případě schválení by umožnil zastřešit kolejiště Hlavního nádraží a stavět nad ním. Plán vzbuzuje velké emoce, protestuje část lidí, ale i někteří městští zastupitelé.

„Já to také vnímám kriticky. My zastupitelé z SPD jsme tuto změnu nepodpořili. V Praze to vypadá tak, že každý investor hledá jakýkoli čtvereční metr, kde by mohl něco postavit,“ říká předseda zastupitelského klubu SPD na pražském magistrátu Milan Urban.

Zastřešení Hlavního nádraží

Ten k zastřešení Hlavního nádraží nevidí důvod. „Dával se tam příklad třeba Manhattanu nebo Cannon Street v Londýně, tam jedou vlaky přes most a je to konečné nádraží na nábřeží, ale my nejsme ani New York, ani Londýn, jsme Praha.“

Podoba projektu není zatím jasná, ale objevují se informace, že by tam mohly stát i veřejné stavby, třeba budova Národní knihovny. „Já vždycky přemýšlím, proč se bavíme o tom, že tu dáme Národní knihovnu, tu zase Vltavskou filharmonii, přitom priority Pražanů jsou jiné. Nám tady hlavně chybí prioritní funkce, třeba bydlení pro seniory nebo pro sociálně slabé. Tohle v Praze prostě chybí, a kdybychom to tu měli, bylo by to ideální,“ dodává v pořadu K věci.

Je náměstí Miloše Formana určeno k zastavění? Co by jako architekt dělal se současnou podobou náměstí? Poslechněte si v záznamu pořadu K věci.

Spustit audio