Kam s bioodpadem? Lidé mají zájem o kompostování, Praha 6 už má několik komunitních kompostérů

25. duben 2022

Obyvatelé Prahy 6 můžou třídit bioodpad. Ve spolupráci s místní radnicí tam spolek Kokoza postavil na několika místech komunitní kompostéry. Zbytky zeleniny nebo ovoce nosí lidé do speciálních nádob na sídlišti Červený Vrch, v Dejvicích a na Petřinách. Tam byl o ně největší zájem. 

Správce Justin Svoboda právě přehazuje kompostér z jedné komory do druhé. „Správcovství je velmi odpovědný úkol, spočívá to v tom, jednou za čas požádat lidi, aby přišli.“ Každý kompostér má svého správce, který dohlíží na správný provoz a komunitu informuje. Uživatelé byli také proškoleni, jak kompostéry užívat a co do nich rozhodně nepatří.

Kompostéry po Praze rozmísťuje sdružení Kokoza, ten na Petřinách má na starosti Kristýna Mrkvičková. „Nejdřív se bioodpad hází do této první komory, kam jste ho házeli doteď. Ve chvíli, kdy se naplní, tak je potřeba to přeházet do té druhé komory, kde už ten bioodpad zraje. A postupně se přeměňuje na kompost. V té třetí komoře už to jenom dozrává, tam si to už můžete rozebrat a každý odnést domů, na zahrádku.“ Tříkomorový kompostér má i zámek, kód znají jen ti, kteří se do projektu přihlásili. Na Petřinách je takových sousedů padesát.

Poslechněte si celou reportáž o tom, jak na Petřinách kompostují.

Spustit audio