Ke světlům na pražských mostech už technici neslaňují. Osvětlení kontrolují ze člunu

19. duben 2022

Kontroly stovek světel, která v noci zvýrazňují památky v centru metropole, mají technici o něco jednodušší. Technologie hlavního města Prahy k tomu totiž nově využívají vlastní člun, pomůže jim hlídat i hůře dostupná místa, dobře viditelná třeba z Vltavy. Jako v případě Čechova nebo Karlova mostu.

U některých památek je podle Martina Šmída kontrola světel ze člunu jednodušší

„Jedeme na Čechův most, osvětlený je pupíkama, jak tomu říkáme. Ty mění barvu bílá - červená. Koukáme, jestli jsou světla čistá, kontrolujeme, jestli nejsou rozbitá nebo popraskaná skla, a jestli svítí. Obrovsky nám to pomáhá, protože třeba vedení z Karlova mostu, to vůbec nejsme schopni zkontrolovat jinak než z vody,“ vysvětluje Martin Šmíd, který má na starosti slavnostní osvětlení.

Technologie hlavního města Prahy mají na letošek naplánované zatím čtyři denní preventivní kontroly a čtyři noční. Kromě Karlova a Čechova mostu pracovníci z vody hlídají osvětlení i u dalších památek, třeba Vyšehradu, Národního divadla nebo Rudolfina.

Technici zkontrolovali osvětlení také u Karlova mostu

Člun navíc může pražský magistrát využívat i při jiných příležitostech, jak vysvětluje ředitel společnosti Tomáš Jílek: „Loď je věc, která při mimořádných událostech může sloužit odboru bezpečnosti. Je tady společnost TCP, která má na starosti náplavky a provádí celou řadu revizí. Takže samozřejmě takový prostředek, který my nevyužijeme každodenně, jsme nabídli i ostatním.“

Tomáš Jílek při kontrole osvětlení

Technologie hlavního města Prahy chtějí mít osvětlené památky pod kontrolou nejen odspodu, třeba nově z vody, ale i z výšky. Zvažují proto také pořízení dronu, který by jim pomohl překonat špatně dostupná místa třeba u Týnského chrámu.

Poslechněte si celou reportáž přímo ze člunu.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio