Koláč s rebarborovým krémem
podle paní Mirky
Suroviny:
Na těsto:
3 vejce
1 vanilkový cukr
120 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na krém:
400 g rebarbory
250 g měkkého tvarohu
3 – 4 lžíce krupicového cukru
1 sáček želatiny na dorty
šlehačka podle chuti
Postup:
Celá vejce šleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem do husté pěny. Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy o průměru cca 26 – 28 cm. Než se korpus upeče, připravíme si rebarborový krém. Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky, promícháme ji s cukrem, rozvaříme ji a necháme vychladit. Studenou rozvařenou rebarboru našleháme s měkkým tvarohem.
Na vychladlý korpus stejnoměrně naneseme rebarborový krém a celý povrch polijeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Když želatina ztuhne, nakrájíme na porce. Na závěr můžeme koláč ozdobit ušlehanou šlehačkou.
Celková doba přípravy cca 1,5 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.