Kondenzované mléko se u nás vyrábí jen na dvou místech. Udělejte si z něj medové čtverečky nebo kokosové suky

Technologii na výrobu kondenzovaného mléka u nás mají pouze dvě mlékárny. Obě najdete ve východních Čechách – v Hlinsku a v Opočně. Mlékárna v Opočně vznikla už v roce 1936. Ke konci šedesátých let tam instalovali sušicí věž a deskovou odparku, což umožnilo výrobu kondenzovaného mléka.

Jak nám řekl výrobní ředitel mlékárny Bohemilk Opočno Rostislav Rosický, nejdůležitější při výrobě kondenzovaného mléka je právě technologie a tzv. odparka.

„Funguje tak, že na jedné straně jsou trubky, ve kterých teče mléko, ty jsou nahřívané párou. Za podtlaku se mléko odpařuje při průtoku a zvyšuje se sušina z původní dvanácti a půl procenta na třicet až padesát procent sušiny,“ říká Rostislav Rosický.

Zahuštěné mléko se pak balí do plechovek, a ty se sterilují při 115–117 stupních Celsia asi jednu hodinu včetně záhřevu a chlazení. Trvanlivost takového mléka je asi devět měsíců.

Zahuštěné výrobky z mlékárny v Opočně

Odpaření není kondenzace

Název kondenzované mléko není podle výrobního ředitele opočenské mlékárny úplně přesný. Při výrobě je důležité zahušťování. Kondenzují se pak páry, které se při procesu odpařují.

Výhodou kondenzovaného mléka je jeho jednodušší export do celého světa. „Je mnohem více trvanlivější a zbytečně se nepřepravuje voda. V Africe nebo v arabských státech si pak lidé už jen takové mléko z Česka naředí vodou a mohou si pochutnávat na kvalitním mléku od českých nosnic,“ vysvětluje Rostislav Rosický.

Mlékárna v Opočně

Slazené kondenzované mléko

Slazené kondenzované mléko se také zahušťuje na odparce a smísí se s cukerným sirupem, který se připravuje zvlášť. Zahušťuje se až na celkovou sušinu 73 procent. Cukr tvoří dvě třetiny celkové hmoty. Tuk je součástí mléčné složky.

Slazené mléko se nekonzervuje teplem, protože ke konzervaci postačí právě cukr. Novější variantou je zkaramelizované kondenzované mléko.

Domácí kondenzované mléko

Zkaramelizované kondenzované mléko

Zkaramelizované kondenzované mléko se vyrábí z mléka slazeného. Po stočení do plechovek se opět vaří, ale celý proces trvá mnohem déle tři a půl hodiny při teplotách až 126 stupňů Celsia.

Toto mléko se dodává ve velkých baleních výrobcům cukrářských výrobků nebo likérkám k výrobě mléčných likérů.

A kdo vlastně kondenzované mléko vymyslel? Nebyli to Češi, ale Švýcaři, kteří se pyšní tradiční kvalitou svého mléka. Už v roce 1866 vznikl ve Švýcarsku první evropský závod na kondenzované mléko – Anglo-Swiss Condensed Milk Company.

Osvědčené recepty z mlékárny v Opočně:

Medové čtverečky

Ingredience
  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • Na směs:
  • 120 g másla
  • 300 g nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • Na krém:
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 250 g másla
  • Na ozdobení:
  • rum

Vypracujte těsto a rozválejte ho na dva pláty a dejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Máslo na směs rozpusťte a smíchejte s ořechy, cukrem, medem a dvěma lžícemi vody.

Ořechovou směs opatrně rozetřete na jeden plát těsta. Korpusy postupně pečte ve vyhřáté troubě zvolna dorůžova. Oba pláty nechte vychladnout.

Plechovku sladkého kondenzovaného mléka dejte vařit do vodní lázně na dvě hodiny. Po vychladnutí plechovku otevřete, přidejte do našlehaného másla a vyšlehejte do krému.

Spodní plát potřete rumem a poté máslovým krémem a přiklopte plátem s ořechy. Nakonec potřete rumem. Nechte odležet v lednici. Před podáváním nakrájejte na čtverečky.

Kokosové suky

Ingredience
  • Na těsto:
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 150 g sušeného mléka
  • 250 g kokosu
  • 2 lžíce kakaa
  • Na ozdobení:
  • kokos

Smíchejte všechny ingredience a do cca třetiny vmíchejte kakao. Dejte odležet do chladna.

Z těsta vypracujte dvoubarevné válečky a obalte je v kokosu. Nakonec nechte vše ztuhnout v lednici.

autor: jsl