Konec obcházení, rekonstrukce terasy u metra Budějovická je hotová

10. prosinec 2021

Po třech letech můžou lidé znovu využívat průchod přes terasu u stanice metra Budějovická. Dělníci dokončili rozsáhlou opravu konstrukce, která byla v havarijním stavu a město ji kvůli tomu muselo uzavřít. Zábrany i páska už jsou ale pryč a cesta z autobusu nebo metra je o něco snazší. Výhledově se má změnit i celé území mezi stanicemi a obchodním domem.

Nové schodiště u metra Budějovická

Pro přesun od polikliniky k metru nebo obchodům už není nutné celou Budějovickou obcházet nebo použít eskalátory v obchodním domě. Přes znovu otevřené prostranství u budovy České spořitelny a nové schody je tak cesta dolů výrazně rychlejší. A také bezpečná, jak popisuje radní pro majetek Jan Chabr ze Spojených sil pro Prahu: „Je to posouzeno statikem, posílily se nosné konstrukce a je kompletně nová izolace, která způsobila většinu těch problémů, protože tam zatékalo. Kritickým nosným prvkem bylo schodiště, to je úplně celé nové.“

Dělníci ale na terase ještě nějakou dobu pracovat budou, dokončují už zmíněnou izolaci na okrajích prostranství. To jsou ale dílčí práce, které otevření celé terasy nebrání. Kvůli problémům s terasou magistrát uzavřel i výstup z metra blíž k budově polikliniky. Ten je už v podstatě připravený, Dopravní podnik tam ještě instaluje potřebné technologické prvky. Počítá se s tím, že do Vánoc bude opět otevřen.

Opravená terasa u metra Budějovická

Další změny Budějovické

V plánu je úprava celého území Budějovické, na magistrátu řeší podrobnosti zvláštní komise. Město předpokládá, že by tam mohl vzniknout komplex bytů a kanceláří. Záležet bude na tom, jak se svou budovou naloží Česká spořitelna, která chce kanceláře přesunout jinam. To je všechno otázkou příštích let, radnice Prahy 4 by ale chtěla spodní prostranství mezi výstupy z metra řešit a zkultivovat co nejdřív.

„V příštím roce plánujeme revitalizovat ta místa se zelení, protože to je asi nejstrašidelnější část toho prostoru. A taky bychom chtěli opravovat dlaždice tam, kde jsou uvolněné, protože to je zvlášť v tom zimním období až nebezpečné,“ říká místostarosta Michal Hroza z TOP 09. Zároveň je i Praha 4 samozřejmě součástí komise, která má budoucí velkou úpravu Budějovické řešit.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio