Kulturní míle nabízí tento týden zvýhodněné vstupné do galerií a muzeí v centru Prahy

16. červenec 2024 06:00

Od pondělí 15. července je možné v Praze navštívit vybrané galerie a muzea za zvýhodněnou cenu. Do projektu Kulturní míle je zapojených šest institucí v centru Prahy. Když zájemci navštíví jednu z nich, do všech ostatních získají po dobu jednoho týdne slevu na vstupném 20 %. Cílem nového projektu v oblasti kultury a cestovního ruchu je zviditelnit výtvarné umění v Praze a představit instituce vystavující umění více návštěvníkům.

Projekt v tuto chvíli propojuje tato muzea a galerie: Muzeum hl. m. Prahy – Clam-Gallasův palác, Galerii hl. m. Prahy – 2. patro v Městské knihovně, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Galerii Rudolfinum, Kunsthalle Praha a Museum Kampa. Do slevového systému není zapojena Galerie Rudolfinum, neboť tam je vstupné zdarma.

Sovovy (Odkolkovy) mlýny, kde dnes sídlí Museum Kampa

„Jsem nesmírně rád, že se projekt Kulturní míle podařilo společnými silami všech zapojených institucí a pražského magistrátu dovést do této cílové rovinky. Je totiž skvělým krokem, který konečně přináší do Prahy koncept propojených galerií a muzeí, který jinde v Evropě funguje již nějakou dobu a velmi se osvědčil. Věřím, že ho nakonec ocení každý z nás,“ říká náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, péči o památky, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil.

Kulturní míle odkazuje na fakt, že na velmi malém území v centru Prahy je vysoká koncentrace kvalitních výstavních síní. Procházku podél Vltavy je tedy možné spojit i s návštěvou těchto uměleckých center a s objevováním výtvarných děl.

Veškeré informace ke všem aktuálním výstavám naleznete na webu Prague City Tourism.

Muzeum města Prahy – Clam-Gallasův palác

Clam-Gallasův palác po rekonstrukci v roce 2022

Clam-Gallasův palác je jedním z nejlépe dochovaných barokních paláců světa. Byl postaven mezi lety 1713-1718 podle návrhu Johanna Bernarda Fischera z Erlachu. Nachází se zde výzdoba od Carlo Carloneho a dílny Matyáše Bernarda Brauna. Palác prošel rekonstrukcí v letech 2017-2022. Prohlídkový okruh začíná na majestátním slavnostním schodišti a pokračuje do tzv. vznešeného patra, kde návštěvníci ocení ctižádostivou výzdobu, sochařské, štukatérské a malířské práce vynikajících umělců první třetiny 18. století.

Více informací.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Hlavní budova uměleckoprůmyslového musea je po celkové rekonstrukci znovu otevřena pro veřejnost. V nádherných interiérech se nachází expozice, která je postupně doplňována. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní exponáty od nábytku a skla až po oděvní módu, šperk, hračku či fotografii.

Více informací.

Galerie hl. m. Prahy – 2. patro v městské knihovně

Ústřední knihovna - múzy nad hlavním vchodem

Budova knihovny na Mariánském náměstí byla postavena v letech 1925–1928. Byla to první účelová knihovnická stavba v tehdejším Československu a zároveň jedna z nejmodernějších v Evropě. Výstavní prostor ve druhém patře je jednou ze součástí Galerie hlavního města Prahy. Svojí dramaturgií se zaměřuje převážně na prezentaci moderního českého umění 19. a 20. století. Do 25. srpna. 2024 zde můžete navštívit výbornou výstavu s názvem Nové realismy - Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně 1918–1945.

Více informací.

Galerie Rudolfinum

Rudolfinum

Jedna z nejvýznamnějších pražských galerií se nachází v neorenesanční budově Rudolfinum. Galerie nemá vlastní sbírky, funguje na principu Kunsthalle. Základní koncepce činnosti je tvořena především velkými výstavními projekty, které prezentují převážně současné výtvarné umění s občasnými průhledy do minulosti. Velkoryse architektonicky koncipované výstavní sály velké galerie doplňují tři sály malé galerie, vhodné zejména pro komorní výstavy a různé další projekty.

Více informací.

Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha dominuje nápis na rohu budovy

Kulturní prostor v srdci historické Prahy vznikl rekonstrukcí budovy bývalé Zengerovy trafostanice na Klárově. Výstavní program Kunsthalle Praha představuje témata z české a mezinárodní scény od období moderny až do současnosti a pro své návštěvníky připravuje širokou nabídku výstavních a edukativních projektů, kulturních akcí a společenských aktivit.

Více informací.

Museum Kampa

Muzeum Kampa (ilustrační foto)

Muzeum se nachází v bývalých Sovových mlýnech na Malé Straně. Uchovává sbírku Jana a Medy Mládkových, která obsahuje jak kolekci děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky a českého kubistického sochaře Otty Gutfreunda, tak i díla významných umělců 20. století z tzv. východního bloku. Posláním Musea Kampa je zprostředkovat svědectví o nelehké době, v níž řečené umění vznikalo a jež by neměla být zapomenuta.

Více informací.

autor: jmy | zdroje: Český rozhlas , Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio