Lesk a bída Vršovic. Procházka se sociálními pracovníky ukazuje známou čtvrť z jiného úhlu

3. říjen 2022 10:15

Vedle vršovických hipsterských kaváren, nablýskaných barů a módních butiků žijí v korytě potoka Botiče lidé bez domova. U tamního Sokola si zase narkomani píchají drogy a na místní ubytovně se tísní několik rodin s dětmi. I tak vypadá trendy pražská čtvrť Vršovice očima terénních sociálních pracovníků. V září tam provázeli zájemce a ukazovali jim, kde se v bohatém velkoměstě skrývá chudoba.

„Sestoupíme do koryta Botiče a je možné, že tam lidé budou mít nějaké přístřešky,“ začíná procházku sociální pracovník Šimon Pohořelý. Pod mosty procházíme kolem různých matrací, křesílek a lepenkových krabic. Pod dalším mostem leží nějaké oděvy a také zbytky toaletního papíru.

„Neoslovujeme mladé lidi, kteří třeba hrají fotbal nebo něco dělají. To znamená, že mají nějakou svoji agendu,“ říká Šimon zatímco míříme ke sportovnímu klubu Lokomotiva. „Jdeme spíše za lidmi, kteří nemají co dělat, kouří marihuanu, popíjí alkohol, jsou hodně hlasití, poslouchají repráček.“ 

„Tady jsme na dalším místě. Je tu legální grafity zeď. Děláme tu preventivní grafitové workshopy,“ pokračuje. „A sem chodí asi hodně bezdomovců.“ V zákoutí se válí na zemi staré kusy oblečení, igelity, lepenkové krabice, knihy, plechovky od piva.

„Objevili jsme tu injekční materiál, to znamená použitou injekční stříkačku,“ ukazuje Šimonova kolegyně Lucie Hrušková. „Nosíme s sebou kontejner na injekční materiál a takovou dlouhou pinzetu a jdu ji sebrat.“

Život na ulici

U vršovického Sokola, na malém schodišti, nacházíme další použité injekční stříkačky. Z místa je vidět přímo na zahradu mateřské školky. „Vidíme tu zbytky, které slouží k rozdělávání drog, a zbytky injekčního materiálu.“

Další část procházky pokračuje za nádraží Eden. „Vítám vás na poslední zastávce. Nacházíme se na skate parku. Dělali jsme několik preventivních akcí, kdy tu byl skateový workshop. Společně jsme to uklízeli, protože sem chodili drogoví uživatelé. A zažili jsme situaci, kdy si tady stříleli do krku a do toho si tu hrály děti,“ říká sociální pracovník.

Vedle skate parku stojí ubytovna, kde donedávna bydlelo 12 rodin a 26 dětí. I s nimi Šimon a Lucie pracovali.

„V malém pokoji o patnácti metrech čtverečních žije třeba i pětičlenná rodina. Děti v noci nespí, protože sem třeba několikrát za noc jezdí policie. Doma nemají žádný svůj pracovní prostor, kde by si mohly dělat úkoly. Ani tam nechtějí trávit čas, takže jsou často venku bezprizorní,“ doplňuje Lucie.

Spustit audio

Související