Před nedávnem spal pod Hlávkovým mostem, teď čistí ulice a vydělává si. Projekt Prahy 7 zapojuje do úklidu lidi bez domova

3. leden 2022

Reflexní vesta, pytel na odpadky a touha pracovat - ulice Prahy 7 uklízí lidé bez domova. Radnice totiž zkouší nový projekt, který má postupnými krůčky pomoct lidem bez domova s návratem do běžného života. Brigádně tak zametají a uklízí ulice a to v místech, kde se lidé bez domova sdružují. Zároveň s tím jim sociální pracovníci pomáhají řešit dluhy, shání bydlení nebo nabízí stálejší zaměstnání v charitativním obchodě Restart Shop.

Čtěte také

Jakub Laštůvka je jedním z těch, kteří se do projektu zapojili. Do Restart Shopu si jde vyzvednout pomůcky na uklízení, aby se pak přesunul pracovat k Armádě spásy v Tusarově ulici. „Tady je krabice, je tam vesta, chňapka, pracovní rukavice a klasické modré pytle na úklid,“ předává mu věci sociální pracovník Tomáš Příhoda.

Šance pro ty, kteří chtějí pracovat

„Já jsem úplně ze severu Čech, tam práce není. Takže jsem utekl do Prahy, kde jsem musel zůstat na ulici, protože finance nebyly,“ vysvětluje Jakub. Tomáš Příhoda mu pomohl získat pomoc v hmotné nouzi, místo na ubytovně a teď sní o stálé práci: „Když se osvědčím, což se osvědčím, protože pracovat chci, tak bychom zkusili Pražské služby. Tam bych pak byl na hlavní pracovní poměr, eventuálně už bych si dokonce mohl platit byt.“

Okolo Vltavy zase uklízí Robert Hruška. Ještě před třemi měsíci žil pod Hlávkovým mostem. „Mě tam našly sociální pracovnice a zeptaly se mě, jestli chci pracovat. No a já jsem prostě šel. A tím pádem jsem dostal i tu ubytovnu. Chtěl bych chodit do práce a poplatit si ty dluhy co mám,“ popisuje.

Přínos projektu je podle sociálního pracovníka Tomáše Příhody v tom, že lidi bez domova postupně navrací do pracovního trhu. Ruku v ruce s tím jim i zajišťují ubytování, které je velmi důležité. „Je strašně těžké si tu práci udržet ve chvíli, kdy jste úplně volně na ulici. Ten člověk by musel projevit abnormální schopnost sebekázně.“ Když se jim podaří udržet si brigádu, mohou se posouvat ke složitější práci. V tréninkovém zaměstnání, zmíněném Restart Shopu, se návrat podařil 80 % lidí. 

Jakub a Jarda uklízejí v okolí Armády spásy v Praze 7

„Projekt nabízí lidem bez domova možnost přivýdělku prostřednictvím krátkodobých brigád a zároveň je zapojuje do péče o území, kde se vyskytují a mají zde své vazby. Chceme touto cestou zmírnit dopady přítomnosti osob bez přístřeší na stav veřejného prostoru a zároveň pomoci těmto lidem řešit jejich problémy a dát jim šanci odrazit se ode dna,“ doplnil radní Prahy 7 pro sociální a zdravotní politiku Jakob Hurrle.

Projekt realizuje Praha 7 za finanční podpory hl. m. Prahy ve spolupráci s Centrem sociálních služeb Praha a Českou asociací streetwork. Směny jsou tříhodinové a odměna 100 korun na hodinu. Za dva měsíce se v rámci projektu do úklidu zapojilo 12 osob. Pracovníci získali své rajóny, o které se pravidelně starají.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio