Mapa škol, které v pondělí zavřou. Půjde o jednu z největších stávek škol v novodobé historii, odhadují odbory

23. listopad 2023 11:00

Rodiče a žáci po celém Česku vyhlížejí pondělní stávku ve školách. Odbory očekávají, že půjde o jednu z největších takových akcí od roku 1990. Sdružení Učitelská platforma postupně aktualizuje mapu, která napovídá, jaké školy zavřou a jaké stávku podpoří.

Domečky tmavě červené barvy ukazují školy, které v pondělí zavřou. Oranžové značky patří školám, které protestní akci jen podpoří. Školy, které na mapě nejsou vyznačené, by mohly být v provozu, ale také jen nemusely o záměru stávkovat informovat sdružení Učitelská platforma, je tedy potřeba si to u každé školy ověřit. Mapu sdružení stále aktualizuje. (Zdroj: Učitelská platforma)

„Tato stávka bude zřejmě patřit mezi ty s největší účastí od roku 1990,“ uvedla pro iROZHLAS.cz mluvčí školských odborů Jana Kašparová. „Stále se ještě z regionů hlásí další školy,“ doplnila. Počty stávkujících škol plánují odbory upřesnit až v pondělí dopoledne.

Kolik škol, alespoň odhadem, se v Česku do stávky zapojí, nebyly schopné říct ani školské odbory, ani ministerstvo školství.

Školy do mapy stále přibývají

Sdružení Učitelská platforma zveřejnilo mapu základních, středních a mateřských škol z celého Česka, které se chtějí do stávky zapojit. Mapu postupně aktualizují. Na starosti ji mají dva učitelé.

„V úterý večer bylo v mapě 1500 škol, které se zapojí do stávky. A myslím, že tu mám asi dalších 200 na doplnění,“ vypočítává pro iROZHLAS.cz Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy a učitelka litoměřického gymnázia, která se na tvorbě mapy podílí.

Podotýká, že další školy se hlásí. Zda a jak se do stávky zapojí, mohou dát vědět vyplněním formuláře. Následně se objeví v dané mapě. Mapa tak ukazuje jen část škol, které se do stávky skutečně zapojí.

„Mám nastaveno, že když přijde deset odpovědí, tak dostanu upozornění na e-mail. A ten mi chodí každé dvě minuty,“ přibližuje Mazancová. „Těch škol je opravdu hodně,“ hodnotí.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související