Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami
Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma. Toto velmi žádané ovoce je trendem na celém světě a není tedy divu, že se jahod konzumuje několik milionů tun ročně.
Čatní je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl.
Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.
Udělejte si náš netradiční recept na pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami.
Suroviny: 750 g jahod, 1 meruňkový kompot, 200 ml červeného octa, 100 g moučkového cukru, 1 lžička hořčičných semínek, 1 celou skořici, 4 hřebíčky, 4 krůtí řízky, 2 střední pórky, 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 100 ml drůbežího vývaru, sůl a pepř
Postup:
Jahody očistíme a omyjeme, nakrájíme je na nudličky.
Meruňky scedíme a rozkrájíme.
Dáme do kastrolku, přidáme ocet, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčičná semínka, skořici a hřebíček.
Za občasného promíchání povaříme 30 minut, odstavíme a necháme vychladnout.
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe podušeným pórkem a zavineme.
Rolky opečeme na másle dozlatova, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Podáváme s opékanými brambory.
Čatní servírujeme zvlášť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.