Miroslav Bobek: Jsme teprve druhá země v Evropě, která dostala tasmánské čerty přímo z Tasmánie

Kdy veřejnost uvidí v pražské zoo vzácné a ohrožené tasmánské čerty? A na jaké další novinky se můžete v zahradě těšit? Na to odpovídal ředitel zoologické Miroslav Bobek.

V Zoo Praha vzniká nová expozice australské fauny, která bude domovem pro tasmánské čerty. „Jsou celkem čtyři. Tři samice a jeden samec. Zatím jsou v karanténě. Expozice se bude otevírat na zahájení nové sezony 2020,“ říká Miroslav Bobek.

Tasmánský čert

Získání tasmánských čertů je pro Českou republiku velký úspěch. „Jsme teprve druhá země v Evropě, kam tasmánské čerty darovala tasmánská vláda.“ A zároveň jsou tato zvířata velmi ohrožena. „Na Tasmánii byla zjištěna přenosná rakovina a při soubojích si ji přenášeli jeden na druhého, takže byli obavy z jejich vyhynutí,“ vysvětluje Bobek.

Získáme luskouny?

Praha má uzavřít sesterskou smlouvu s tchajwaným hlavním městem Tchaj-pejem. Od nich by pak mohla pražská zoo získat vzácného luskouna. „Jsou dnes nejvíce nelegálně loveným zvířetem. Je to jednak kvůli masu, ale potom přišlo využití jejich šupin v tradiční čínské medicíně.“

Luskoun

Letos začala výstavba nového pavilonu goril. Na ten si ale musíme ještě chvíli počkat. „Už běží první měsíce výstavby. Bude to ještě hojnou dobu trvat. Hrubá stavba je naplánovaná na dva roky, potom tam bude spousta dodělávek. Jsou před námi tak tři roky, než ho budeme moci otevřít,“ dodává Bobek.

Zajímá vás, jestli vybuduje pražská zoo výběh pro koně převalského na Dívčích hradech v Praze 5? A co zásadního se změní v roce 2020? Pusťte si celý díl na novém audioportále mujRohlas nebo ve videozáznamu.

autoři: Štěpánka Duchková , jp