Na Florenci vznikl nový mural. Královna českého komiksu Toy_Box v něm upozorňuje na klimatickou změnu

28. říjen 2021

Toy_Box. Tak si říká street artová umělkyně a královna českého komiksu. Její tvorbu teď můžete vidět na budově pražského metra Florenc. Právě tam nedávno dokončila velkoformátové malby v rámci projektu Tváře klimatické změny, který podporuje organizace Člověk v tísni.

Tváře klimatické změny zobrazují příběhy pěti skutečných lidí z různých koutů světa, se kterými se při své práci setkala organizace Člověk v tísni. Ti se musí postavit suchu, ničení krajiny nebo povodním. A umělkyně Toy_Box, která je známá skrýváním své identity a nošením paruk a masek, se s organizací spojila a příběhy lidí ztvárnila na velkoplošných malbách – v Plzni, Děčíně a nově i na pražské Florenci.

Mural umělkyně Toy_Box na pražské Florenci

„Malba na Florenci má dvě části. První se odehrává v Kambodži – paní v šátku je kambodžská učitelka Tith Davy, která používá systém varování před povodní. Její komunitu trápila povodeň, stejně jako spoustu lidí před lety v Karlíně. Systém varování před povodní je krabička, která se dá na most, a když stoupne voda, tak to určitým lidem v komunitě pošle smsku a oni můžou varovat další lidi,“ popisuje první část muralu umělkyně Toy_Box. Druhá zachycuje portrét mongolského pastevce, který je svědkem silných mrazů, před nimiž se snaží uchránit svůj dobytek.

Podle umělkyně spoustu lidí klimatickou změnu popírá nebo ji nechce vidět. „Maluji takhle velké obrazy, které jsou všem na očích, a snažím se to udělat hodně názorné, aby i tito lidé věděli, že se nás klimatická změna týká, nikam před ní neuhneme a neutečeme a že je potřeba se k problémům, které s ní souvisí, postavit čelem a začít je řešit,“ dodává Toy_Box.

autoři: Sabina Vosecká , ech | zdroj: Člověk v tísni
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.