Na Střížkově vedle sebe žijí dva rozdílné světy. Alternativní osada teď bude muset ustoupit výstavbě rodinných domů

5. květen 2022

Na někdejším škvárovém hřišti na Střížkově vyrostou rodinné domy s výhledem na Prahu i sportovní a relaxační centrum. Plánuje to investor. Území bylo řadu let zanedbané kvůli sporům o pozemek. Teď tam jsou zaparkovaná auta a bydlí tam lidé. Na první pohled přes zamřížovanou bránu to působí jako autovrakoviště nebo zázemí lidí bez domova. Ale jak zjistil náš reportér, který místo prozkoumal, není to tak.

Pohled do areálu na Střížkově, který momentálně obývají squateři

Mezi zdejší obyvatele patří i slepice a kozy. „Děláme mléko, sýry, teď jsem byla v lese na medvědím česneku,“ směje se Eliška a ukazuje další části areálu. „Je tady dílna, kde se opravují auta, potom je tu klub, kde jsou koncerty a využívá se i jako zkušebna,“ prozrazuje.

Na Čertově vršku žijí zejména squateři, kteří v minulosti obsazovali nevyužité objekty jako je třeba vila Milada nebo usedlost Cibulka. Část z nich teď bydlí na Střížkově, kde rodinná zástavba přechází v undergroundovou osadu. Spory s místními nemají. „Oni jsou tady déle než já, jsem proti nim taková náplava. Mě osobně to nijak neomezuje, třeba chodí v lese a prostříhávají cesty,“ říká Klára, která prochází okolo s kočárkem.

Na místě se také opravují auta

Potvrzuje to i radní Prahy 9 Zdeněk Davídek z uskupení STAN: „Předpokládal jsem masivní odpor místních obyvatel, ale ten se nekonal. Myslím, že ty komunity tady žijí v nějaké relativní symbióze.“ Alternativní komunita má nyní dohodu s investorem o toleranci. Zároveň vědí, že se budou muset stěhovat a hledat nové zašlé místo, které zabydlí. Investor zde po domluvě s radnicí plánuje obytné domy, které budou respektovat výstavbu z 30. let. Plán představil místním, kdy začne stavět ale zatím není jasné.

Poslechněte si celou reportáž, kterou na Střížkově natočil Jaroslav Hroch.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio