Nahlédněte do historického centra města. IPR Praha připravil mapovou aplikaci o Pražské památkové rezervaci

11. březen 2022

Institut plánování a rozvoje zpracoval dle zadání Rady hl. m. Prahy Architektonicko-urbanistickou analýzu Pražské památkové rezervace. Její výstupy se stanou základním podkladem pro Územní studii Pražské památkové rezervace.

Chtěli byste se i vy dozvědět více o centru Prahy? Máte možnost díky mapové aplikaci Historické centrum města, která je jedním z výstupů této analýzy. Tím druhým je publikace Katalog kritických míst. Pražská památková rezervace zabírá prakticky celý střed Prahy – rozkládá se přibližně od Florence po Vyšehrad a od Pohořelce až po magistrálu.

Aplikace Historické centrum města

„Cílem tohoto projektu bylo zajistit účinnější péči o památkový fond v Praze a získat materiál, který bude sloužit jako důležitý podklad pro další formy podrobnější dokumentace historického centra Prahy. Například pro územní studii Pražské památkové rezervace, na které nyní budeme pokračovat,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Aplikace Historické centrum města je možností, jak na jednom místě nahlédnout do územních plánů, vyhledat si historická i aktuální data o jednotlivých objektech, filtrovat si je podle stavebního stylu, architekta nebo doby vzniku. Nabízí nejen podrobné informace o místě, kde žijete, ale je také nedocenitelným materiálem pro studenty dějin umění a architektury nebo projektanty.

„Pramenů o historickém centru existuje obrovské množství, ale doposud nikdo podklady tohoto klíčového území Prahy takto komplexně nesystematizoval. A právě z tohoto důvodu je to velký krok dopředu. Oba výstupy budou sloužit nejen odborné veřejnosti, ale milovníci Prahy a její historie určitě ocení zejména mapovou aplikaci, která také obsahuje doposud nepublikované historické mapy,“ dodává ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Aplikaci Historické centrum města si můžete prohlédnout ZDE.

autor: | zdroj: IPR Praha
Spustit audio