Nepodceňujte ochranu před sluncem. Je prokázaným karcinogenem stejně jako kouření

27. červen 2014

Můžeme tedy vůbec ještě mluvit o zdravém opalování? V pořadu Třináctka Plus jsme se o to snažili. Hostem Ivany Navrátilové byla prof. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

"Tím nejškodlivějším ze slunce je jeho ultrafialové záření (UVB), které pochopitelně není vždy a všude úplně stejné. Záleží na mnoha faktorech. Kdy a kde se opalujeme, jak dlouho, jaký jsme fototyp atd. Obecně platí, že nejhorší UVB záření je kolem poledne, nejsilnější je hodně vysoko v horách nebo u moře, kde se navíc odráží od vody a písku. Záleží i na zeměpisné poloze a pak také na ochraně, kterou proti záření použijeme," vysvětluje Jana Hercogová.

Průměrný Čech má fototyp kůže 2 nebo 3, což znamená, že nechráněná kůže se mu spálí zhruba za 20 minut. Proto je potřeba kůži intenzivně chránit. Ve chvíli, kdy jsme vystaveni slunečním paprskům, je nutné používat vhodné fotoprotektivní prostředky, tedy opalovací krémy.

"Správný opalovací krém musí obsahovat ochranu před UVA i UVB zářením. Hledáme na něm toto označení a také údaj SPF s číslem, které značí výši ochrany. Zde platí, že čím vyšší, tím lepší," radí lékařka.

Před sluncem je ale nutné se chránit i vhodným oblečením, pokrývkami hlavy, používáním slunečních brýlí a hlavně pobytem ve stínu, když je slunce nejnebezpečnější, tedy kolem poledne a v místech, kde je hrozba oslabené ozónové ochrany, proto je správné sledovat v předpovědích počasí i informace o intenzitě slunečního záření.

To vše několikanásobně více platí u dětí. Kojenci by nikdy neměli být vystavováni slunci.

Čtěte také

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio