Broskvový koláč
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
Na spodní těsto:
300 g hladké mouky
170 g tuku
80 g cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
Na náplň:
čerstvé nebo kompotované broskve
30 g mletých mandlí
trochu mleté skořice
2 lžíce cukru
Na piškot:
4 -5 vajec
150 g cukru
2 lžíce horké vody
150 g polohrubé mouky
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme oloupané, na plátky nakrájené dobře zralé broskve, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. V období, kdy nejsou čerstvé broskve, lze použít broskve kompotované.
Příprava piškotového těsta:
Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. K našlehaným žloutkům lehce vmícháme mouku a sníh.
Celková doba přípravy: cca 1 hod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.