Nudle s parmezánovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g širokých nudlí
Na omáčku:
200 g prorostlé uzené slaniny
4 žloutky
250 ml bílého vína
100 g strouhaného parmezánu
20 g másla
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce kysané smetany
2 polévkové lžíce kořenící směsi Italské těstoviny
mletý pepř
sůl
Postup:
Do dostatečného množství osolené vařící vody vložíme těstoviny a přidáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Podle typu těstovin vaříme pomalým varem 6 – 8 minut. V rendlíku dočervena opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Potom přilijeme bílé víno, vmícháme žloutky, strouhaný parmezán, máslo, kysanou smetanu, cca 2 lžíce kořenící směsi Italské těstoviny, mletý pepř a trochu soli. Velmi krátce povaříme nebo jen přivedeme k varu, aby se žloutky nesrazily.
Uvařené, okapané nudle vložíme do mísy, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod.
Příloha: saláty z čerstvé zeleniny
6 porcí
Celková doba přípravy cca 25 minut
Slovo na závěr:
Jednoduché, harmonické, lahodné.
Nesnažte se parmezán nahradit jiným sýrem! Připravili byste úplně něco jiného.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.