Vepřové kotlety s ovocnou jehlou
podle paní Mirky
Suroviny:
8 ks tenkých kotlet bez kosti po cca 100 g (možno použít kuřecí či krůtí maso)
1 lžíce sádla
sůl
Na marinádu:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého pepře
Na ovocnou jehlu:
6 koleček ananasu (může být i kompotovaný)
1 pomeranč
100 g sušených švestek bez pecek
100 g hroznového vína
100 ml brandy
1 lžička másla
Postup:
Nejprve omyjeme a osušíme švestky, dáme je do misky, zalijeme brandy a necháme asi 2 hodiny nasáknout destilátem.
Očištěné maso naklepeme, osolíme, vložíme do nádoby a přelijeme marinádou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. V chladu necháme proležet cca 2 hodiny.
Potom v pánvi rozehřejeme sádlo a prudce v něm opečeme marinované maso. Opékáme z obou stran do zlatohnědého zabarvení. V jiné nádobě na másle krátce podusíme plátky ananasu a pomeranče, které jsme před tím oloupali. Asi po dvou minutách ovoce vyjmeme a ve stejné nádobě podusíme marinované švestky. Mezi dva plátky masa vložíme podušený ananas, na druhý plátek masa dáme kolečko pomeranče. Vše spojíme jehlou, na kterou jsme střídavě napíchali kuličky hroznového vína, švestky a zbylý ananas s pomerančem, nakrájenými na kousky. Výpek z masa a šťávu z dušeného ovoce smícháme, prohřejeme a polijeme tím jednotlivé porce masa.
Vhodná příloha: smažené nebo pečené brambory, bramborová kaše nebo dušená rýže.
Celková doba vaření (včetně doby potřebné na marinování): 150 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka