Nudle s parmezánovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g širokých nudlí
Na omáčku:
200 g prorostlé uzené slaniny
4 žloutky
250 ml bílého vína
100 g strouhaného parmezánu
20 g másla
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce kysané smetany
2 polévkové lžíce kořenící směsi Italské těstoviny
mletý pepř
sůl
Postup:
Do dostatečného množství osolené vařící vody vložíme těstoviny a přidáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Podle typu těstovin vaříme pomalým varem 6 – 8 minut. V rendlíku dočervena opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Potom přilijeme bílé víno, vmícháme žloutky, strouhaný parmezán, máslo, kysanou smetanu, cca 2 lžíce kořenící směsi Italské těstoviny, mletý pepř a trochu soli. Velmi krátce povaříme nebo jen přivedeme k varu, aby se žloutky nesrazily.
Uvařené, okapané nudle vložíme do mísy, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod.
Příloha: saláty z čerstvé zeleniny
6 porcí
Celková doba přípravy cca 25 minut
Slovo na závěr:
Jednoduché, harmonické, lahodné.
Nesnažte se parmezán nahradit jiným sýrem! Připravili byste úplně něco jiného.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.