OBRAZEM: Novinka pražských hasičů. Autojeřáb za 22 milionů zvládne i krabí chod

16. leden 2024 13:43

Pražští hasiči dostali do svého vozového parku nový přírůstek. Používat při zásazích teď mohou automobilový jeřáb. Jeho cena se vyšplhala na 22,6 milionu korun, peníze šly z Fondu zábrany škod, který sdružuje finance od pojišťoven.

„Jeřáb je postaven na třínápravovém podvozku s hydropneumatickým pérováním a s možností regulace úrovně,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Pohání ho šestiválcový motor o výkonu 270 kW. A samozřejmostí je automatizovaná převodovka. Autojeřáb zvládne i takzvaný krabí chod, tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení kol všech čtyř náprav.

„Řídit lze i z kabiny jeřábníka, jeřáb je vybaven systémem aretace náprav pro možnost pojíždění s břemenem,“ poznamenal Kavka.

„Jeřáb je tvořen teleskopickým výložníkem o maximální délce 38 metrů, tvoří ho základní díl a tři výsuvné prvky. Vysouvání výsuvných dílů je souměrné a vysouvají se ve stejnou chvíli všechny tři. Zařízení lze ovládat dálkově, jeho maximální nosnost při použití největší kladnice je 50 tun,“ doplnil mluvčí pražských hasičů.

Důležité je také pohodlí posádky a jeřábníka. Větší kabina pro dva je vyhřívaná. Menší, pro obsluhu jeřábu má vyhřívané a odvětráváné i sedadlo.

Pražští hasiči mají nový automobilový jeřáb
autor: Anna Jadrná
Spustit audio

Související