Podzemní garáž a přístup jen výtahem pro auta, popisuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka komplikace u nedávného požáru elektromobilu

Jaká technika se využívá při zásahu u požáru elektromobilu a co všechno musí hasiči na místě řešit? Nejen na to odpovídal v pořadu K věci mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka. Řeč byla také o nebezpečné manipulaci s ohněm u lidí bez domova nebo o letošním výročí hasičského sboru.

Na začátku května zasahovali hasiči v Bělehradské ulici v Praze 2 u požáru elektromobilu. Auto se nacházelo v podzemní garáži administrativní budovy.

„A ještě navíc byl do té podzemní garáže přístup jenom výtahem pro auta,“ dodává Martin Kavka další komplikaci, kterou museli řešit.

Hasiči v tomto případě využívali také speciální techniku. „Je potřeba srazit ty plameny, a potom se dostat přes plášť té baterie, protože ji musíte ochladit. My máme takové speciální zařízení COBRA, které pomocí trysky vody s abrazivem dokáže proniknout i třeba betonem. A pořád tam probíhá měření termokamerou, protože ta chemická reakce může v té baterii znovu vzniknout.“

Auto začalo hořet ve čtvrtek začalo před půlnocí

Elektromobil pak museli hasiči pomocí výtahového systému dostat na povrch, kde nastala fáze karantény. „Máme takový speciální kontejner, který se dá napustit vodou a do něj to auto vlastně dáme. V tomto případě bylo auto ve vodní lázni osm dní,“ přibližuje Martin Kavka.

Požáry chátrajících objektů

Několikrát měsíčně vyjíždějí pražští hasiči také k požárům v místech, kde se zdržují lidé bez domova. Jedním z nich je třeba objekt naproti plaveckému stadionu v Šutka.

Čtěte také

„Pak v Praze 3 v ulici Jeseniova, tak tam je takový objekt, kde snad měl mít rozhlas před mnoha lety nějakou pobočku. Tam jezdíme i dvakrát měsíčně na požár odpadu, došlo už k několika zraněním, k úmrtí naštěstí ne.“

Po tragickém požáru v roce 2010, kdy na Florenci uhořelo devět lidí bez domova, se snažili hasiči šířit osvětu mezi touto skupinou obyvatel, podle Martina Kavky je to ale velmi složité.

„Používají otevřený oheň k tomu, aby se ohřáli. A když manipulujete s otevřeným ohněm v objektech plných odpadků, tak tam je požár hned. Mnohdy k tomu přispívá i to, že jsou pod vlivem alkoholu.“

Pražští hasiči letos slaví výročí 170 let od založení sboru a Martin Kavka měl pro posluchače také jednu pozvánku. Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.