OBRAZEM: Stanici metra Florenc ozdobily obří muraly Michala Škapy a Matěje Olmera

11. červenec 2024 06:00

Letošní výročí 50 let provozu metra linky C slaví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) také spolu s Galerií hlavního města Prahy. Na vybraných stanicích této linky vzniká série uměleckých děl v rámci projektu nazvaném LCL.

První dvě díla se nacházejí ve stanici metra Florenc, kde Michal Škapa a Matěj Olmer během nočních pauz provozu metra namalovali dva obrovské muraly, které může veřejnost obdivovat hotové od konce prvního prázdninového týdne.

„Rutinní čekání na nástupišti se může díky výtvarným vstupům do prostoru metra stát kulturním zážitkem. Místo do katastrofických zpráv nebo komerčních sdělení se může cestující díky této výstavě na několik chvil zahledět do obrazu městské krajiny, zasnít a rozvinout tak svoji fantazii. Může zhodnotit, jaký výtvarný jazyk je mu bližší, nebo který pól odpovídá jeho momentální náladě. Podstatné také je, že za obrazy jsou příběhy rozdílných osobností, které však sdílejí společnou historii i vášeň pro metro,”říká o murálech Anna Švarc, architektka pražského metra.

Murály Michala Škapy a Matěje Olmera v metru na Florenci

Michal Škapa v návrhu Město M pro Florenc využívá konkrétní prvky a symboly související s metrem, estetika jeho malby vychází z graffiti a fragmentarizace města.

Krajina posedlá tmou Matěje Olmera mu dělá protějšek evokující městskou divočinu a metro tematizuje zvlněnými linkami evokující jeho trajektorii. Oba autoři se inspirují pohybem po městě, jeho fragmentarizací a rychlostí.

Murály Michala Škapy a Matěje Olmera v metru na Florenci

Projekt LCL je připraven v rámci programu Umění pro město v úzké spolupráci Galerie hlavního města Prahy a Dopravního podniku. V blízké době přibydou do stanic nejstarší pražské linky metra další umělecká díla.

autor: jmy | zdroje: Galerie hlavního města Prahy , Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio