Odborník na digitální technologie Hamberger: Školy udělaly kus práce. Výuka na dálku je efektivní a z kybernetického hlediska bezpečná

Hostem pořadu K věci byl odborník na digitální technologie a kybernetickou kriminalitu Tomáš Hamberger. Se Štěpánkou Duchkovou hovořil například o dopadech výuky na dálku nebo o projektu Digitální pohotovost.

Úroveň výuky na dálku se podle Tomáše Hambergera za poslední rok velmi změnila. „Školy udělaly veliký kus práce. Výuka na dálku na většině škol je efektivní a hlavně i z toho kybernetického hlediska bezpečná,“ říká. To podle něj na začátku epidemie nebylo.

Aby školám pomohl, založil vloni na jaře spolu s kolegy projekt Digitální pohotovost. „Cílem bylo, že jsme školám v okolí pomáhali zavádět bezpečné a efektivní metody a formy výuky na dálku.“ Projekt pokračuje i v současné době, spíš než na zavádění platforem se nyní soustředí na jejich zabezpečení.

Pojízdná učebna

Tomáš Hamberger spolupracoval také na projektu Tour For The Future, což je pojízdná učebna techniky. Jejím cílem je propagace technického vzdělávání mezi žáky osmých a devátých tříd základních škol. „Představte si, že to je opravdu kamion, který má za sebou veliký návěs a je plný moderních technologií – jsou tam 3D tiskárny, lasery, virtuální realita, ale i řemesla,“ upřesnil Hamberger.

Co je podle něj největším úskalím výuky na dálku? A jak se staví k úředním maturitám? Poslechněte si celý rozhovor Štěpánky Duchkové.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.