Osamělost, šikana nebo závislosti. V tíživých životních situacích pomůže dětem portál Safezóna

2. únor 2023 10:41

Děti si vyzvedly pololetní vysvědčení a podle odborníků to u řady z nich může spustit strach i úzkosti, protože nenaplňují očekávaní rodičů. Podle výzkumů až každé páté dítě zažilo nějaké duševní obtíže, se kterými si neumí poradit. Právě jim je určený portál Safezona.cz, který dětem srozumitelnou řečí nabízí pomoc. A především poznání, že nejsou samy, kdo podobný problém řeší.

Čtěte také

„Cítila jsem se tak, že jsem jediná, že ten problém je prostě jenom ve mně a já si ho nějak musím vyřešit sama a je to moje věc a já se s tím musím potýkat,“ vzpomíná gymnazistka Ema Bebáková na své pocity během covidového lockdownu.

„Když jsem byla zavřená doma, izolovaná, bez nikoho, tak se to podepsalo na mém psychickém zdraví,“ přiznává.

Podobně bezradně se cítila i maturantka Šárka Faicová poté, co se spolužačka pokusila o sebevraždu. „Z veliké části to byla sexuální orientace a vlastně spousta z nás bylo velice překvapených, když jsme se tu zprávu dozvěděli, právě z toho důvodu, že spolužačka o tom nechtěla mluvit.“

Nebýt v tom sám

Obě dívky se díky těmto zkušenostem zapojily do projektu Safezóna, který na jedné webové adrese nabízí odbornou pomoc dětem základních škol. A to jejich jazykem, takže po otevření stránky se objeví velký domeček se zatím patnácti okénky.

„Vidíme, že jsou tam různé situace, například doma mi ubližují, je mi často smutno, jsem pořád online nebo poruchy příjmu potravy,“ ukazuje Eva Pavlíková z dobrovolnické platformy Česko.Digital, která web Safezóna vytvořila.

A otevírá okénko s názvem Doma mi ubližují. „Ten web ke mně mluví, že to jsou situace, které nezažívám často jenom sám. A když potom otevřeme Neboj se, ozvi se, tak najdeme video od Centra LOCIKA. Tady k nám mluví Eva Burešová, jak se cítím já jako dítě a co v té situaci můžu dělat.

Všechna témata zpracovali odborníci a zachycují nejčastější problémy, se kterými se dětská duše může potýkat.

A jak přibližuje Tereza Vorlová, nový mladý tým se teď zaměří i na středoškoláky. „Máme vizi, aby každý, kdo se bude cítit špatně, věděl, že je tady pro něj Safezóna a ta mu pomůže," dodává.

Internetová stránka Safezóna pro dobré duševní zdraví dětí má i svou mobilní verzi.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související