Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou
Dnešní recept si pro vás připravil kuchař David Šašek.
Ingredience:
- 500 g zeleného hrachu
- 150 g oloupané nadrobno nakrájené cibule
- 15 g mačkaného česneku (1-2 stroužky)
- 70 g rajčatového protlaku
- 150 g maďarské klobásy
- 10 g mletého římského kmínu
- 5 g mletého indického kari „Madras“
- 100 g mrkve na kostičky
- hrst posekané ploché petržele
- pár kapek Tabasca
- 100 ml olivového nebo rostlinného oleje
- sůl a pepř k dochucení
Postup:
Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak ve stejné vodě bez míchání pod poklicí uvaříme doměkka (cca 1,5 hodiny). Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček najednou a dáme stranou. Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci.
V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak. Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vše vaříme ještě asi 10 minut.
Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu psaného množství) a vše umixujeme dohladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme. V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.
Související
-
Zkuste jednoduchou polévku z mrkve a klobásy
Většina z nás teď pracuje z domu a často přemýšlíme, co vařit. My vám to ulehčíme a každý den přineseme jeden jednoduchý recept! Dnes to bude polévka z mrkve a klobásy.
-
Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchou omáčku, kterou zvládne každý. Takže pokud jste milovníci segedínu, tak s chutí do toho!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.