Pohankový salát se zeleninou

Podle paní Mirky

Suroviny:

1 hrnek pohanky
2 hrnky vody
1 menší cibule
1 lžíce másla nebo oleje
1 lžička majoránky
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
sůl
1 menší pór
2 – 3 čerstvé papriky
1 středně velká mrkev
plátek celeru
petrželka

Na zálivku:
dýňový nebo olivový olej
vinný ocet
mletý pepř

Postup:

Pohanku propláchneme studenou vodou a necháme ji okapat. Na másle či oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou pohanku, tymián, bobkový list, majoránku, osolíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Pod poklicí dusíme do měkka. To trvá asi 15 minut. Do mísy dáme na tenká kolečka nakrájený pórek, najemno nakrájené papriky a nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vychladlou vařenou pohanku, ze které jsme odstranili bobkový list, opepříme, zakapeme olejem a octem, promícháme a podle potřeby dosolíme. Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako přílohu či jako salát, doplněný pečivem.

Poznámka: Místo oleje můžeme do salátu použít majonézu nebo kysanou smetanu. Obě varianty jsou velmi dobré.

Celková doba přípravy 30 minut
4 – 6 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.