Pohankový salát se zeleninou
Podle paní Mirky
Suroviny:
1 hrnek pohanky
2 hrnky vody
1 menší cibule
1 lžíce másla nebo oleje
1 lžička majoránky
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
sůl
1 menší pór
2 – 3 čerstvé papriky
1 středně velká mrkev
plátek celeru
petrželka
Na zálivku:
dýňový nebo olivový olej
vinný ocet
mletý pepř
Postup:
Pohanku propláchneme studenou vodou a necháme ji okapat. Na másle či oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou pohanku, tymián, bobkový list, majoránku, osolíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Pod poklicí dusíme do měkka. To trvá asi 15 minut. Do mísy dáme na tenká kolečka nakrájený pórek, najemno nakrájené papriky a nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vychladlou vařenou pohanku, ze které jsme odstranili bobkový list, opepříme, zakapeme olejem a octem, promícháme a podle potřeby dosolíme. Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako přílohu či jako salát, doplněný pečivem.
Poznámka: Místo oleje můžeme do salátu použít majonézu nebo kysanou smetanu. Obě varianty jsou velmi dobré.
Celková doba přípravy 30 minut
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.